Eniten kunniamerkkejä toisessa naailmansodassa saanut amerikkalainen varsinainen taistelusotilas oli Audie Murphy. Katsoin elokuvan Helvettiin ja takaisin (1955), jossa hän esittää itseään tuohon kunniamerkkisateeseen johtaneissa taisteluissa 1942-45. Erikoinen elokuvatapaus, sillä sodan jälkeen hänet oli löydetty Hollywoodin studioille näyttelijäksi, kun Life-lehti oli tehnyt hänestä kansikuvajutun. Koska ulkonäkökin oli komea, Universal-yhtiö palkkasi Murphyn ja ensimmäisen elokuvansa hän teki 1948.
Helvettiin ja takaisin pohjautuu Murphyn omaelämäkertakirjaan. Elokuva oli suurmenestys, sillä Murphysta oli tullut kuuluisa sotasankari. Elokuvasta tuli Universalin tuottoisin elokuva, jonka ohitti vasta Tappajahai 1975.
Kaikkiaan Murphy näytteli 50 elokuvassa, joista viimeisessä A Time for Dying (1969) hänellä oli Jesse Jamesin rooli. Jo kerran aikaisemmin hän oli ollut Jesse James elokuvassa Kansas tulessa (1950).
Helvettiin ja takaisin alkaa, kun 12-vuotias Audie on kotona Teksasissa köyhällä maatilalla yh-äidin ja pienempien sisarustensa kanssa. Sitten siirrytään vuoteen 1942, jolloin Audie 18 vuotta täytettyään liittyy armeijaan. Tilanne on vaikea, sillä äiti on kuollut ja kun Audie lähtee Pearl Harborin jälkeen sotaan, pitää sisarukset sijoittaa johonkin orpokotiin tai vastaavaan.
Alku oli hankala, sillä merivoimiin jouduttuaan ei hommasta tullut mitään, koska Audie tuli jatkuvasti merisairaaksi. Siirto jalkaväkeen vei hänet Sisiliaan, Anzioon, Roomaan ja sieltä Etelä-Ranskaan ja Saksaan. Hän osallistui seitsemään isoon taisteluun, joissa hän osoitti harvinaislaatuista sankaruutta ja myös uhkarohkeutta. Yksinään hän miehitti rikki ammutun panssarivaunun, mutta pystyi sen konekiväärillä yksinään estämään vihollisen etenemistä tunnin ajan. Tällaisia hurjia juttuja elokuvassa kerrotaan ja kai ne tosia ovat, koska Audie niin runsaasti palkituksi tuli.
West Pointin sotilasakatemiaankin hän olisi päässyt, vaikka ei peruskoulua ollutkaan käynyt, mutta vaikea loukkaantuminen viimeisessä taistelussa esti tämän. Audie Murphy sai USA:n korkeimman sotilasansiomitalin Medal of Honorin ja muita mitaleita niin paljon, että rintamys oli niitä täynnä. Siviiliin hän siirtyi 21-vuotiaana yliluutnanttina syksyllä 1945.
Murphy kuoli lento-onnettomuudessa 1971. Hänet haudattiin Arlingtonin sotilashautuumaalle, jossa hänen hautansa on John F. Kennedyn jälkeen toiseksi vierailluin. Elokuvistaaan Murphy ei merkittäviä palkintoja saanut, mutta oman tähden sentään Hollywoodin Walk of Famelle 1960.
Minkähänlaisia sota- ja filmisankareita syntyy Ukrainan-sodassa? Jos Kiovassa sijaitseva Studio Dovzhenko säilyy ehjänä, siellä varmaan tätä aihetta käsitellään sodan jälkeen.
Aleksandr Dovzhenkon elokuva Punaisen lipun alla (1939, kuvassa) alkaa kuvalla auringonkukasta, mutta sota räjäyttää kaiken hajalle. Myöhemmin muuan sotilas kysyy: ”Sitten kun sota loppuu, onko totta, että kaikki maat muutetaan puutarhoiksi?”
kari.naskinen@gmail.com