tiistai 1. tammikuuta 2013

Niinistö ja jumala-aisti



Tasavallan presidentti Sauli Niinistö lähtee siitä, että on olemassa joku jumala, joka on koko homman yläpuolella, ja siksi presidentti toivotti uudenvuodenpuheessaankin jumalan siunausta. Kun Niinistö näin menetteli, hän samalla asetti itsensä tuon epämääräisen jumalolennon viralliseksi edustajaksi maan päällä.

Samalla Niinistö myönsi nyt ensimmäisen kerran, että hän ei sittenkään halua olla koko kansan presidentti, vaikka hän vaalikampanjassaan tähän suuntaan itsestään puhui.


Niinistö kuuluu siihen Suomessakin koko ajan vähenevään joukkoon, jonka mielestä ihmisellä on erityinen jumala-aisti. Tämän aistin, sensus divinitatis, tunnisti ensimmäisenä uskonpuhdistaja Jean Calvin 1500-luvulla, ja tämän aistin avulla ihminen saa varmaa tietoa jumalasta. Kosmologian professori Kari Enqvist analysoi uudessa kirjassaan kalvinistista oppia, ja sen mukaan ihmisen uskonnottomuudelle on selityksenä se, että synti ja pahuus ovat turruttaneet tämän jumala-aistin. (Uskomaton matka uskovien maailmaan, WSOY 2012)


Synti taas on saatanasta, kuten Vatikaanissakin tiedetään. Vatikaanin radioasema on esimerkiksi julistanut, että ”Rooman yliopiston fysiikan laitoksella voi haistaa saatanan läsnäolon”. Samalla sai tuomion CERNin entinen pääjohtaja, kuuluisa italialainen fyysikko Luciano Maiani. Paavillisen aistimuksen vahvisti oikeaksi pääministeri Silvio Berlusconin parlamenttiin nostama tanssityttö Gabriella Carlucci, joka sanoi julkisesti epäilevänsä Maianin tieteellistä kyvykkyyttä.


Uudenvuodenpuheessaan Niinistö tarjosi Suomen korkeimmalta istuimelta omaa maailmankatsomustaan meille muillekin. Tämä on vastoin yhteiskunnallista katsomusvapautta. Tietyn sisäpiirin, samoin ajattelevien jumalansiunaustoivotus ei kuulu valtion ylimmän virkamiehen tehtäviin. Yksityishenkilönä Niinistö voi ajatella mitä lystää, mutta tasavallan presidenttinä hänen tulisi olla kaikenlaisten taikauskomusten yläpuolella ja jättää ne omaan arvoonsa.


Enqvistillä on hyvä vertailu siitä, mikä on tieteellisen tiedon ja jumala-aistin antaman tiedon välillä: ”Tiede ei selitä kaikkea, mutta uskonto ei selitä mitään. Uskonto antaa kaikkiin kysymyksiin täsmälleen saman vastauksen: tutkimattomia ovat Herran tiet. Tämäkään lausuma ei selitä mitään, sillä se on identtinen tokaisulle ´en tiedä´.”


Niinistökään ei voi tietää mitään jumalan olemassaolosta. Hän kuitenkin käyttää sananvapauttaan, ja uskovaisilla sananvapaus onkin suurempi kuin muilla. Tästä oli osoituksena Vapaa-ajattelijoiden ja Humanistiliiton muutama vuosi sitten toteuttama kampanja, jossa linja-autojen kylkiin liimattiin iso teksti: ”Jumalaa tuskin on olemassa. Lopeta siis murehtiminen ja nauti elämästä”. Se aiheutti valtavan vastalauseryöpyn aina piispa John Vikströmiä myöten. Sen sijaan ev.lut. kirkko sai rauhassa kampanjoida mainostekstillään ”Jesse diggaa sua ehdoitta”. Nyt Sale diggaa Jesseä.

kari.naskinen@gmail.com