Kansainvälinen kirjailijakokous, Lahden julistebiennale ja Salpausselän kisat ovat kolme tärkeintä, toistuvaa tapahtumaa Lahdessa. Kun paljon puhutaan eri paikkakuntien imagotekijöistä, niin tässä mielessä nämä kolme ovat Lahden ykköstapahtumia. Aikaisemmin samaan sarjaan kuului myös Lahden kansainvälinen urkuviikko, mutta sen merkitys on nyttemmin vähentynyt.
Nämä Lahden kärkitapahtumat ovat jo hyvin perinteisiä, ensimmäiset Salpausselän kisat 1923, kirjailijakokous 1963 ja julistebiennale 1975.
Kirjailijakokous ja julistebiennale eivät ole suurten yleisömassojen tapahtumia. Niillä on kuitenkin ainutlaatuisuutensa takia iso kulttuurinen arvonsa. Tämä näkyy esimerkiksi siinä, miten Suomen tärkein lehti Helsingin Sanomat niihin suhtautuu; kirjailijakokous saa nykyisin palstatilaa huomattavasti enemmän kuin mitkään muut Lahden seudulla järjestettävät tapahtumat.
Lahden kansainvälinen kirjailijakokous on yksi Euroopan merkittävimmistä kirjallisuustapahtumista. Vuodesta 1963 lähtien siihen on osallistunut yli tuhat prosaistia, runoilijaa, kirjallisuuskriitikkoa ja tutkijaa eri puolilta maailmaa.
Kahtena viime kertana kirjailijakokous on pidetty Hollolan Messilässä. Paikalla ei niin ole väliä, mutta kunhan Mukkulan kartano ympäristöineen saadaan palautetuksi ”kisakuntoon”, on kirjailijakokouksenkin hyvä palata Lahteen. Siksi oli paikallaan, että Lahden kaupunki tänäkin vuonna myönsi kirjailijakokoukselle 70 000 euron avustuksen. (Tosin Kokoomuksen taholla moista rahanjakelua naapurikunnan puolella järjestettävälle tapahtumalle pidetään kyseenalaisena.)
Eikä Lahti mihinkään ole kirjailijakokouksesta hävinnyt. Tänään päättyvän kokouksen puheenjohtaja Virpi Hämeen-Anttila kirjoitti kirjailijakokouksen nettisivuilla: ”Jälleen Lahteen on kerääntynyt ihmisiä, jotka puhuvat intohimoisesti, ajattelevat terävästi, inspiroituvat toistensa sanoista. Alustajat poimivat teemastamme esiin erilaisia lankoja.”
kari.naskinen@gmail.com