torstai 9. kesäkuuta 2011

Äänestäjiä pidetään pilkkana

"Kansanvalta alkaa aina alhaalta, ylhäällä sitä vastustetaan.” (Erno Paasilinna)

Kansanvallan pahin vastustaja on nyt Jyrki Katainen. Hallituksen kokoajana hän on ottanut itselleen niin ylisuuren vallan, että sellaista eivät äänestäjät ole hänelle antaneet. Jos uuden hallituksen rungon tulevat muodostamaan edellisen hallituksen pääpuolueet Kokoomus ja Keskusta, voi vain yhtyä Ilta-Sanomien otsikkoon: ”Äänestäjiä pidetään pilkkana”.

Pilkkana siksi, että eduskuntavaalien tulos ei mitenkään puolla vanhan porvarihallituksen jatkamista.

Vielä ei ole syytä puhua hallituskriisistä, mutta kansanvallan kriisistä kylläkin. Pahimmassa tapauksessa edessä on toki hallituskriisikin. Ensimmäisiä vetoja on jo lyöty siitä, milloin tasavallan presidentti hajottaa eduskunnan.

Seuraava presidentti voi muuten olla vaikka Timo Soini. Jos nimittäin Soinin puolue on kasassa vielä ensi vuonna, hän tulee saamaan presidentinvaaleissa huomattavasti suuremman kannatusprosentin kuin puolue sai nyt eduskuntavaaleissa. Tässä auttaa tietenkin se, että niissä vaaleissa Soinia itseään voi äänestää koko maassa.

Varmaa joka tapauksessa on, että presidenttiehdokkaaksi Soini lähtee. Galluppien presidenttisuosikki Sauli Niinistö ei vielä ole ilmaissut kantaansa omasta ehdokkuudestaan, ja Niinistön jahkailun tuntien kanta voi olla mikä tahansa. Varsinkin kilpaileminen Soinin kanssa saattaa arveluttaa Niinistöä – viitsiikö hän lähteä puolustamaan näkemyksiään koko juntti-Suomen ehdokasta vastaan toinen toistaan viihteellisemmissä tv-tenteissä?

Ruotsille hävityn jalkapallopelin jälkeen tosin tuntuu siltä, että Palloliiton puheenjohtajaa Niinistöä suositumpi kokoomusehdokas presidentiksi voisi olla Jääkiekkoliiton puheenjohtaja Kalervo Kummola.

Entä sosiaalidemokraatit? Ehdokasnimiä on jo: Pentti Arajärvi, Tarja Filatov, Tuula Haatainen, Eero Heinäluoma, Liisa Jaakonsaari, Ilkka Kantola, Johannes Koskinen, Lasse Lehtinen, Erkki Liikanen, Riitta Myller, Jutta Urpilainen, Thomas Wallgren, Pekka Hallberg (sit.)… Ehdokkaaksi pääsee, jos vähintään kymmenen demariyhdistystä jotakin henkilö esittää ja jos tämä suostuu ehdolle jäsenäänestystä varten.

Demarinimistä on suurinta huomiota herättänyt viihdejulkkis Lasse Lehtinen. Uutispäivä Demarin entinen päätoimittaja Jukka Halonen muistutti, että presidentinvaaleissa 1994 nimenomaan Lehtinen höynäytti puoluejohdon ”kummalliseen ja avoimeen esivaaliin, jossa kävivät äänestämässä jopa toisten puolueiden puheenjohtajat”. (UD 30.5.)

Näin menetellään nytkin. Kun jäsenäänestys elo-syyskuun vaihteessa pidetään, äänestämässä voivat käydä muutkin kuin oman puolueen jäsenet. Mitä järkeä tässä on? Ulkopuoliset saavat äänestää ilmaiseksi, mutta puolueen jäsenet maksavat jäsenmaksut voidakseen osallistua oman puolueensa toimintaan.

Myös kepu järjestää jäsenäänestyksen. Siihen osallistuvat ainakin Seppo Kääriäinen, Olli Rehn ja Paavo Väyrynen.

JÄTKÄMIESTEN
KAPINA


Nainen ei tällä kertaa tule kysymykseen. Perussuomalaisten menestystä analysoinut Martti Ahtisaari on pannut merkille, että kysymys on eräänlaisesta ”jätkämiesten kapinasta”. Eikä tämä rajoitu hänen tulkintansa mukaan vain persujen äänestämiseen, vaan on yleisempikin ilmiö. Kun Ahtisaari oli jättänyt presidentin tehtävät, hän jäi miettimään mistä suomalaisessa yhteiskunnassa on kysymys. Tarja Halosen tultua valituksi Ahtisaari oli kysellyt tuntemiltaan porvarisrouvilta, miten ihmeessä he olivat voineet äänestää vasemmistolaista presidentiksi – ”Rouvat vastasivat, että nyt me lähetimme teille miehille semmoisen viestin, että sukupuolten tasa-arvoasiat eivät ole Suomessa kunnossa. Ja niin lähettivätkin, mutta sanoivat, että me tehdään tämä kerran, ei toiste”, sanoo Ahtisaari. (Talouselämä 12/2011)

Kunnallisvaalitkin ovat ensi vuonna. Persuilla on jo täysi hönkä päällä, ainakin Lahdessa on jo ensimmäiset ehdokkaatkin nimetty. Jos ihmeitä ei tapahdu, Lahdessakin on niiden vaalien jälkeen kolme suurta valtuustopuoluetta.

Pirkanmaalla valmistaudutaan mm. Tampereen pormestarin vaihtoon, kun Timo P. Nieminen (Kok) ei lähde enää vaaleihin. Todennäköistä on, että pormestariksi yrittää Kalervo Kummola, joka sopivasti jättäytyy eläkkeelle Tampere-talon johdosta ja lähtee ehdokkaaksi kunnallisvaaleihin
.

kari.naskinen@gmail.com