perjantai 5. kesäkuuta 2009

Tuttuja, tuntemattomia ja tv:stä tuttuja

Taloustutkimus Oy:n Yleisradiolle tekemä EU-vaalitutkimus tukee sitä käsitystä, että oman vaalipiirimme ehdokas Satu Taiveaho on varteenotettava läpimenijäkandidaatti. Tämän kyselytutkimuksen mukaan demareista tullaan valituiksi seuraavasta joukosta: Liisa Jaakonsaari, Kimmo Kiljunen, Isä Mitro, Petra Paasilinna, Jani Sievinen, Satu Taiveaho. Gallup- ja asiantuntija-arvioinnit lähtevät siitä, että SDP saa kolme edustajaa Brysseliin. Neljäskin on täysin mahdollista, tämä riippuu nyt äänestäjien aktiivisuudesta.

Kun SDP:n 1. varapuheenjohtaja Ilkka Kantola kävi pari viikkoa sitten Lahdessa Satu Taiveahon vaalitilaisuudessa, hän painotti äänestämi-sen tärkeyttä:

"Jos jättää äänestämättä, kysymys on siitä, että tällainen ihminen delegoi äänestämisen muille. Äänestämättömyys ei ole vain sitä, että antaa ikään kuin nollaäänen. Kun delegoi, päätöksen tekevät silloin muut."

Jos vasemmistolainen delegoi äänestämisen muille, se tarkoittaa käytännössä sitä, että tuosta delegoitavasta äänestä ehkä 60 prosenttia siirtyy porvaripuolelle, koska oikeistopuolueiden äänestäjät ovat tutkimusten mukaan aktiivisempia äänestäjiä.

Suvi-Anne Siimes (Vas) puolestaan tarvitsisi itse kaksi ääntä käyttöönsä, sillä vaalimainoksissa hän esiintyy sekä Liisa Jaakonsaaren (SDP) että Risto E.J. Penttilän (Kok) kannattajana.

HERÄÄMISPUOLUE

Liettuassa perustettiin viime vuonna uusi Kansallinen heräämispuolue. Sen puheenjohtaja on Liettuan Idols-ohjelman juontaja Arunas Valinskas, joka nyt toimii juontajana Liettuan eduskunnassa (puhemiehenä).

Samanlaisia merkkejä on Suomessa. Helsingin Sanomissa on ollut monta isoa ilmoitusta, joissa RKP:n EU-vaaliehdokas Charly Salonius mainostaa itseään - eikä ilmoituksesta käy selville ehdokkaasta mitään muuta kuin että hän on "tv:stä tuttu". Ei edes ilmene, missä tv-ohjelmassa Salonius on vilahtanut.

Oman ryhmänsä muodostavat ne ehdokkaat, joiden vaalimainoksista ei näy puolue. Esimerkiksi Sami Reinikka, sanoo olevansa Päijät-Hämeestä, mutta mistä täältä, ja mistä puolueesta, ei mitään vinkkiä. Kalliin lehtimainoksen perusteella puolue on kuitenkin Kokoomus.

MAATALOUSTUKIA
VASTUSTAVA PUOLUE

Suomen kansallinen maatalouspuolue Keskusta tarvitsisi myös heräämistä. Sen EU-parlamenttiin valittavat jäsenet nimittäin kuuluvat Brysselissä Liberaalipuolueeseen, jonka periaateohjelman mukaan kaikki maataloustuet pitäisi poistaa.

EU:n Liberaalipuolue on myös sitä mieltä, että EU:sta tulisi muodostaa liittovaltio. Tämä tarkoittaisi, että nykyisiä itsenäisiä valtioita ei enää olisi.

TOHTOREITA, MAISTEREITA,
NUORIA, NAISIA

Usein valitetaan, että yhteiskunnalliseen päätöksentekoon ei hakeudu riittävästi "fiksua" väkeä. Tarkoitetaan, että valtuustoihin, eduskuntaan ja nyt EU-parlamenttiin ei ole ehdolla esimerkiksi korkeastikoulutet-tuja, tohtoreita, maistereita ym.

Näissä vaaleissa tohtoreita on ehdolla seuraavasti: SDP 7, Vasemmistoliitto 3, Perussuomalaiset 2, Kokoomus 1, Vihreä liitto 1, RKP 1, Keskusta 0, Kristilliset 0.

Demarien tohtorit ovat Arja Alho, Fredrik Almqvist, Kimmo Kiljunen, Kalevi Olin, Tuula Petäkoski-Hult, Ilkka Taipale ja Pilvi Torsti. Lisäksi Petra Paasilinnalla on väitäskirja tekeillä.

Nuoriakin kaivataan aina lisää. Alle 40-vuotiaita EU-vaaliehdokkaita on puolueilla seuraavasti: Vihreä liitto 11, SDP 8, RKP 8, Kokoomus 6, Keskusta 5, Vasemmistoliitto 4, Perussuomalaiset 2, KD 2.

Parlamentaarista kokemusta joko Brysselistä tai Suomen eduskun-nasta: SDP 10, Vasemmistoliitto 10, Kokoomus 10, Vihreät 9, RKP 9, KD 2, Perussuomalaiset 2.

Näitä tilastoja oli Uutispäivä Demariin laskenut päätoimittaja Juha Peltonen. Tasa-arvonäkökohdankin hän oli ottanut huomioon. Olkoot vähemmistönä naiset tai miehet, niin tätä vähemmistösukupuolta edustavien ehdokkaiden määrät eri puolueiden ehdokaslistoilla ovat tällaiset: SDP 10, Vasemmistoliitto 10, Kokoomus 10, Vihreät 9, RKP 9, Keskusta 7, KD 4, Perussuomalaiset 3.

MERKONOMEJA
JA HIENOPIERUJA

Kokoomuksen yhdeksi kärkiehdokkaaksi on noussut merkonomi Kai Pöntinen Lapualta. Sieltä on ennenkin tultu.

Kun Pöntinen vanhaan kunnon lapualaiseen henkeen julisti, että sosiaalipummi-maahanmuuttaja-onnenonkijoille on pantava lappu luukulle, löysi moni kokoomuslainen takaisin - ei tarvitsekaan äänestää Timo Soinia. Ovela veto Kokoomukselta.

Eivätkä Jyrki Kataisen muodolliset "nuhtelut" mitään ole vaikuttaneet, eikä varmaan ollut tarkoituskaan. Pöntinen sai vain lisää intoa:

"Ongelma Suomessa on se, että intellektuelleina itseään pitävät muutamat ihmiset, hienopierut ja media eivät ole tottuneet, että asioista puhutaan niiden oikeilla nimillä", sanoi Pöntinen.

Lapualla on ennenkin oltu liikkeellä näillä teemoilla. Lapualaiskaudella monilla työnantajilla oli periaate: ”Käytämme vain valkoista työvoimaa, mikäli sitä on saatavissa, ja nyt sitä on.”

kari.naskinen@gmail.com