torstai 21. elokuuta 2008

Kauppahalli lopettaa, tori siirtyy Launeelle


Entinen keskustaisäntä Jouko Tapani "Pokko" Lemminkäinen on varmaankin saanut Lahden kauppiailta kättä päälle -tiedon siitä, että jos toriparkkia ei rakenneta, ne lopettavat kokonaan toimintansa Lahden keskustassa. Keskiviikkona 20.8. Pekko uudisti tällä varmalla tiedolla kiristämisen, tällä kertaa Uudessa Lahdessa: 1000 työpaikkaa häviää, jos keskustan kauppoja varten ei rakenneta toriparkkia.

Tähän saadaan nyt varautua: Lahden kauppatori siirretään Launeelle, Instrumentarium ja Suomalainen kirjakauppa muuttavat Renkomäkeen, Kauppa-Koho ja Santa Fé menevät Holmaan jne. Kauppahalli ehkä lopetetaan kokonaan.

Koska näistä aivan torin lähellä olevista, kohta toimintansa lopettavista tai muualle siirtyvistä yrityksistä ei saada kasaan niitä tuhatta työpaikkaa, tarkoittaa Lemminkäinen sitä, että kaikki muutkin liikkeet 300 metrin säteellä torista lakkaavat olemasta.

Kun Lemminkäisen ja keskustan yrittäjien kannanotot ovat näin lapsellista tasoa, on vaikea ottaa yrittäjien puheita vakavasti missään muussakaan asiassa.

Kyllähän Lahden kaupan rakenteellinen tulevaisuus on kiinni aivan muista asioista kuin 500 parkkipaikasta torin alla. Launeelle ja Renkomäkeen tulee koko ajan lisää isoja kaupan yksiköitä, ja seuraavaksi niitä alkaa syntyä Holmaan ja Karistoon. Kaupan pinta-alaneliöitä tulee näille alueille yhteensä useita hehtaareja.

Lahden ja muidenkin kaupunkien kaupalliset systeemit ratkaistaan kaupan itsensä toimesta. Kaupan, varsinkin isojen keskusliikkeiden ja muiden ketjujen kilpailutilanne on se tekijä, mikä näihin asioihin vaikuttaa. Kun vielä sukarit ja kakkoset lyövät rahaa poliitikkojen vaalikampanjoihin, niin siinähän tämä homma pyörii.

kari.naskinen@gmail.com