maanantai 7. heinäkuuta 2008

Urheilumafia kiristää kaupunkeja


Jos Lahteen rakennetaan uusi urheilutalo, siihen pitäisi tehdä ylisuuri 2000 hengen koripallokatsomo. Jos alasarjoissa pelaava LMV haluaisi nousta sarjaportaikossa pykälällä ylöspäin, olisi Kisapuistoon tehtävä uusi pesäpallokenttä.

Tällaisia määräyksiä antavat kaupungeille eri palloilulajien liigaorganisaatiot. Ennen kun puhuttiin liigoista, tarkoitettiin rikollisjoukkioita, nyt nämä jalkapallo-, jääkiekko-, koripallo- ja pesäpalloliigat ovat kaupunkeja kiristäviä järjestöjä - jos ette rakenna stadioneita ja pelikenttiä meidän vaatimustemme mukaisesti, te ette sitten pelaa.

FC Lahtikin voisi vaikka heti siirtää ottelunsa haluamaansa Kisapuistoon, mutta jalkapalloliiga estää tämän. Ennen kuin seura saa ns. liigalisenssin, sillä on oltava liigan yliampuvat vaatimukset täyttävä pelikenttä.

Tällaiset mafiamaiset kiristyskeinot kohdistuvat aina kaupunkeihin ja niiden veronmaksajiin, koska seuroilla itsellään ei monessakaan tapauksessa ole taloudellisia mahdollisuuksia täyttää näitä lisenssivaatimuksia.

Tämä kiristysjärjestelmä on yksi osoitus siitä, että huippu-urheilu todellakin on yhteiskunnan syöpä.

Lahdessa tällaisen kiristyksen uhriksi on jouduttu myös kansainvälisen FIS-mafian pakotteiden takia. Tyypillinen, konkreettinen esimerkki on maauimalan takana rinteessä oleva mäkihyppykatsomo. Sen FIS määräsi rakentamaan vuoden 2001 dopingkisoja varten.

Tässä tapauksessa osasyy oli kuitenkin Lahden itsensä. Ei kiinteää betonikatsomoa olisi tarvinnut rakentaa, vaan selvitty olisi väliaikaisella putkikatsomollakin.

Koska Lahti edelleen hakee hiihdon MM-kisoja, pitää alistua siihen, että FIS:n vaatimustaso vain kasvaa.

Miksi kunnat ovat tähän alistuneet? Bisnesmuotoinen kilpaurheilu ei kuulu kunnallisiin peruspalveluihin. Kuinkahan paljon on jokamiehen liikuntaharrastuksiin satsaamisesta jouduttu tinkimään siksi, että urheilumafiat ovat kiristäneet rahaa huippu-urheilulle? Nämä mafiamaksut ovat epäilemättä syöneet jo muutaman uimahallin rakentamiskustannukset.

Tästä tuli mieleen, että uuden uimahallin voisi rakentaa Kisapuistoon. Koska FC Lahdella jo on mafialisenssivaatimukset täyttävä areena Lahden dopingstadionilla, tulisi Kisapuisto ottaa laajempia veronmaksajapiirejä hyödyttävään käyttöön.

kari.naskinen@gmail.com