maanantai 28. heinäkuuta 2008

En osaa muualle mennä


Kesä on puolessa, ja takana on puolet kesän tapahtumatarjonnasta. Lahden seudullakin on taas ollut sellainen vilske, että kaikkiin tapahtumiin ei ole millään ehtinyt.

Yksi mielenkiintoisimmista on aina Mallusjoen nuorisoseuran Takinkääntöviikko Orimattilassa. Omalaatuinenkin se on, niin kuin esimerkiksi siltä osin, että sen konsertteihin on ilmainen sisäänpääsy.

Toista oli Hollolan keskiaikatapahtumassa. Kun menin sinne tutustumaan avajaispäivänä perjantaina klo 18.15, pääsymaksu oli viisi euroa. Sen vastineeksi pääsi tutustumaan markkinapaikalla oleviin myyntikojuihin. Eivätkä kaikki myyjät edes olleet paikalla, vaan sanottiin, että osa tulee vasta seuraavana päivänä.

Lehdestä olin lukenut ilmoituksen keskiaikatapahtumasta, mutta siitä ei käynyt ilmi, että ohjelmalliset tapahtumat olivat varsinaisesti vasta lauantaina ja sunnuntaina.

Mallusjoella sen sijaan oli täysipainoinen avajaisilta. Kesäorimattilalainen Kaj Chydenius (kuva) oli jo yhdennentoista kerran mukana, ja ohjelmassa oli 27 hänen säveltämäänsä laulua. Tekstintekijöistä kaksi oli paikallakin, Anu Haapa Nastolasta ja Leena Rehula Luhtikylästä. Konsertin laulajat olivat kaikki Orimattilasta lähtöisin: Taru Nyman, Sanna Kemppainen, Suvi-Sini Peltola ja Aatu Kyrö.

Tapansa mukaan Chydenius toi jälleen kuultavaksi uutta tuotantoaan. Lauluista yksitoista oli kantaesityksiä. Niitähän riittää, sillä Chydeniuksen laulutehtaan tuotanto ei pätki – tänäkin vuonna on syntynyt jo yli sata uutta sävellystä.

Nyt tätä sävellystyötä on jatkunut melkein puoli vuosisataa. Ensimmäiseksi aikuisiän sävellyksekseen Chydenius mainitsee Lemminkäisen äidin kehtolaulun vuodelta 1964.

Mallusjoen konsertille oli nimen antanut Leena Rehulan yksi runo: En osaa muualle mennä. Chydeniuskaan ei osaa kesäisin Helsingistä mennä muualle kuin mökeilleen Orimattilaan ja Jyväskylään.

Ensi vuonna Chydenius täyttää 70 vuotta ja silloin on tiedossa 70-vuotisjuhlakonsertti myös Mallusjoella. Jos yhtään osaan ennustaa, niin konsertin talviset versiot kuullaan myöhemmin syksyllä 2009 Kulttuuritalossa Helsingissä ja Teatteri Vanhassa Jukossa Lahdessa.

Tulevana syksynä Jukon ja Chydeniuksen yhteistyö jatkuu kolmella eri produktiolla. Lokakuussa saa ensi-iltansa satuooppera Tyttö, jonka tuuli vei ja lokakuussa on myös lauluilta Elämän laulut, jossa esiintyvät mm. Ismo Kallio, Monna Kamu ja Taru Nyman. Ritva Sorvali esittää Lauluja rakkaudesta joulukuun alussa.

(Jos Kaj Chydenius nyt joutuisi autiolle saarelle ja saisi ottaa mukaansa yhden runon, se olisi Saima Harmajan On maa.)

Milla Mäkinen Savonlinnassa

Lahtelaista laulamista puolestaan kuultiin Timo Mustakallio -laulukilpailussa Savonlinnassa. Loppukilpailuun oli 57 hakijasta kelpuutettu 16, joista nuorimpana sopraano Milla Mäkinen (22). Loppukilpailun ensimmäisessä osassa Milla esitti Griegin Kevätlaulun "Enno ein gong" ja Magdan aarian Puccinin La rondinesta. Illan finaaliin (8 laulajaa) Milla ei kuitenkaan selviytynyt, vaikka tuomarointi olisi perustellusti voinut olla toisenkinlainen tältä osin.

Eipä silti, kyllä tuomarit kovan luokan ammattimiehiä olivat, Tom Krause ja oopperajuhlien uusi taiteellinen johtaja Jari Hämäläinen. Eivät he valinneet finaaliin myöskään sopraano Ida Wallénia (29), joka on tehnyt uraa kohta kymmenen vuotta Saksassa ja ehtinyt laulaa jo Savonlinnan Taikahuilussakin.

Milla Mäkinen opiskeli Lahden konservatoriossa 1993 - 2007, ja nyt hän opiskelee Lahden ammattikorkeakoulussa opettajanaan Sirkka Parviainen. Toissa vuonna Milla Mäkinen lauloi Giannettan roolin Lahden oopperayhdistyksen Lemmenjuomassa, ja viimeiset kolme vuotta hän on myös laulanut Savonlinnan oopperajuhlakuorossa.

kari.naskinen@gmail.com