keskiviikko 11. joulukuuta 2024

Sosialismi edistää demokratiaa

Kun jotain puoluetta sanotaan sosialismin kannattajaksi, tarkoitetaan kansalaisia provosoiden, että jos sellainen puolue saa eduskuntaan yksinkertaisen enemmistön ja muodostaa hallituksenkin yksinään, on seurauksena sosialismi. Se tarkoittaisi ihmisten omistusasuntojen, autojen, haarukoiden ja veitsien ottamista yhteiskunnan haltuun. Sitten kaikki jaettaisiin tasan kaikille. Perussuomalaiset-puolueen johtaja Riikka Purra varmaan ajattelee lisäksi, että sosialistinen SDP siirtäisi kaikki suomalaiset asumaan ja työskentelemään kolhooseihin.

Tämän sosialismikäsityksen takana on Sosialististen neuvostotasavaltojen liitto, joka pilasi sosialismin ja kaiken muunkin. Siellä kaikki kansalaiset ja heidän omat yhteisönsä pantiin pystysuoraan portaikkoon suhteessa korkeimpiin instansseihin, joista ylimpänä oli kommunistinen puolue. Alkuperäisen sosialismi-idean mukaan ihmisten ja tuottajien pitäisi olla horisontaalisessa suhteessa keskenään. Eikä sosialismifilosofiaan tietenkään kuulu ihmisten sijoittaminen vankileireille Siperiaan.

Frankfurtissa toimivan Sosiaalitutkimuksen instituutin johtaja Axel Honneth sanoo maailman nyttemmin muuttuneen niin paljon, ettei edes teoriassa ole enää mahdollisuutta kuvitella jonkin yksittäisen valtion siirtymistä todelliseen sosialismiin. Kansainvälinen talousjärjestelmä on niin verkottunut, että turhaa puhetta… Esimerkiksi koko EU:n idea romuttuisi, jos jossakin jäsenmaassa nyt alettaisiin hyppiä sosialistiseen järjestelmään. Sosialistinen vallankumous pitäisi toteuttaa koko unionissa ja se tietenkin on mahdotonta. (Sosialismin idea, Gaudeamus 2018)

Kysyin asiaa myös tekoälyltä, joka vastasi minulle sosialismin eduista:
Sen hyviä puolia ovat mm. taloudellinen tasa-arvo, jossa pyritään vähentämään varallisuuseroja ja tarjoamaan kaikille peruspalvelut, kuten terveydenhuolto ja koulutus. Sosialismi korostaa myös yhteisön ja kollektiivisen päätöksenteon merkitystä, mikä lisää kansalaisten ja osallistumista ja vaikuttamista yhteiskunnallisiin asioihin. Lisäksi sosialismin tavoitteena on usein ympäristönsuojelu ja kestävä kehitys, sillä se pyrkii vähentämään yksityisten voittojen tavoittelua ympäristön kustannuksella.”

Sosialismi on siis erinomainen asia ja ideologia. Se on sosiaalisuutta koskevien vaatimusten kannattelija yhteiskunnassa, jossa yksipuolinen tulkinta laillisuusperiaatteista sallii, että yksilönvapauden varjolla toteutetaan pelkästään yksityisiä intressejä ja rikotaan solidaarisuutta vastaan.

Eikä enää ole puhettakaan, että esimerkiksi sosiaalidemokraattinen puolue lähtisi vallankumoukseen mitään muuta reittiä kuin vaaliuurnien kautta. Sosialismin periaatteisiin tämä on lisätty silläkin tavalla, että iskusanan ”sosialismi” edelle on liitetty laatusana ”demokraattinen”. Kansainvälinen sosiaalidemokraattinen liike kohotti ”demokraattisen sosialismin" viralliseksi ohjelmakseen toisen maailmansodan jälkeen.

Jotkut demaritkin ovat niin kauhuissaan sosialismi-sanan taakasta puolueelleen, että he haluaisivat koko sanan poistamista puolueen ohjelmista. Sama jos Raamatusta pyyhittäisiin yli osa Jeesuksen ohjeista. Rikkaalle miehelle Jeesus sanoi: ”Yksi sinulta puuttuu. Mene ja myy kaikki, mitä sinulla on, ja anna rahat köyhille, niin sinulla on aarre taivaassa. Tule sitten ja seuraa minua.” (Mark. 10:21). Edes tämäntapaisia radikaaleja ohjeita ei SDP:n periaateohjelmaan sisälly, mutta varsinkin oikeistodemarien halu edelleen oikeistolaistaa puoluetta on voimakasta, sosialismi-sana ohjelmasta he saavat näppylöitä.

Axel
Honneth sen sijaan saa näppylöitä siitä, että nykyajan oikeudenmukaisuusteoriat asettavat etusijalle lain, vaikka oikeudenmukaisen ja sosiaalisen yhteiskunnan perustana olevan vapauden kasvun moottorina ovat historiassa olleet sosiaaliset kamppailut vapauden laajentamiseksi. Honnethin mukaan laki vain virallistaa näiden kamppailujen tulokset.

Sosiaalidemokratian on edelleen oltava yhteiskunnallista uudistustyötä sosialismin arvojen perustalta, kuten puoluekokouksessa Turussa 1999 hyväksytyssä periaateohjelmassa todetaan. Tuossa ohjelmassa hyväksyttiin SDP:n politiikan ne perusarvot ja lähtökohdat, joille puolueen muu ohjelmatyö ja poliittinen toiminta nojaavat.

Kun SDP:n toriteltoilla taas huhtikuussa lukee muovikassin kyljessä "oikeudenmukaisuus", se on oikeastaan kaikki. Se sisältää myös demokraattisen sosialismin.

kari.naskinen@gmail.com