sunnuntai 15. joulukuuta 2024

Meidän kaupunginosa on paras


Etelä-Suomen Sanomissa on käynnissä kysely siitä, mikä Lahden kaupunginosista on paras. Jos vain lapset vastaisivat, paras olisi aina se oma kaupunginosa. Mistä se Kytölässä tai Pirttiharjussa asuva lapsi voisi sanoa, että kyllä Mukkula tai Saksala ovat parempia. Asiasta on tutkimustietoakin, kuten Päijät-Hämeen tutkimusseuran juuri ilmestyneestä vuosikirjasta 2024 ilmenee. Siinä on Kati Honkasen kirjoitus siltä pohjalta, mitä tuli ilmi hänen omassa tohtorinväitöksessään paikkojen merkityksestä ihmisten henkilökohtaisesti kokemalle hyvinvoinnille.


Kati Honkanen oli mukana 2013-15
ympäristöministeriön johtamassa asuinalueiden kehittämisohjelmassa, jossa Lahden osalta pääkohteena oli Liipola. Hänen väitöskirjansa yksi osa keskittyi liipolalaisten lasten kanssa tehtyihin haastatteluihin ja piirustusryhmäkeskusteluihin heidän kokemuksistaan Liipolasta.

Koska 2-16-vuotiaat lapset eivät vielä osaa sijoittaa omaa asuinaluettaan asemakaavakarttojen rajojen sisälle, näkemykset ovat väljiä. Esimerkiksi eräs 9-vuotias liipolalainen kuvaili Liipolan erinomaisuutta: ”No voi pyöräillä, pelata sählyy ja sit voi mennä uimaan tai tonne jonnekki Mytyyn tai maauimalaan. Ja sitte ku ainaki yhel kaveril, joka asuu Launeel, ni sil on tramppa, ni siäl voi hyppiä sillai. Ja sit käydää Ala-Liipolan kentäl pelaa jalkkista ja sit pelaa fuu
tbackii ja olla kirkkistä ja keinistä ja vaikka mitä kaikkee, mitä vaan keksii.”

Tutkimusseuran kirjassa on myös lasten piirustuksia merkittävistä liipolalaisista paikoista: oma koulu, Launeen perhepuisto ja leikkikentät, yhteistötila Toimela ostarilla ja Liipolan lasten saavutettavissa olevat hyppyrimäet. Tärkeitä lapsille ovat myös lähimetsät ja luonnonelementit, kuten tuttu ”mörkökivi”. (Toimelan korvasi myöhemmin monitoimitalo Onni.)

Asuinalue tai kotiseutu ei lapsen mielessä rajoitu lähiön virallisten rajojen sisäpuolelle, vaan määrittyy paikkojen saavutettavuuden ja merkityksellisyyden mukaan. Näin lasten ajattelutapa on toinen kuin aikuisilla. Lasten joustava näkemys omasta asuinalueesta liittyy myös siihen, että Suomessa lapset voivat ja saavat liikkua hyvinkin itsenäisesti. Ei tarvitse uimareissulla Liipolasta Mytäjäisiin pelätä pedofiilejä tai muita roistoja.

Liipolan lasten onnellisuus on kiva juttu siinäkin mielessä, että he eivät ole ollenkaan sisäistäneet sitä monien lahtelaisten luomaa mielikuvaa
surkeasta lähiöstä. Tässä on kuitenkin oleellista sekin, että Liipolan huonosta maineesta pitävän yllä muualla kuin siellä asuvat. Lapsille Liipola on joka tapauksessa Lahden mahtavin kaupunginosa, vaikka kaavakartoissa se kyllä kuuluu Kerinkallion kaupunginosaan, jonka osa-alueeksi se kaavoitettiin 1967.

Kati Honkanen kirjoittaa, että jos julkisuudessa keskitytään joidenkin asuinalueiden kohdalla vain ongelmiin, niin tämä ylläpitää ja vahvistaa niistä olevaa negatiivista mielikuvaa. Liipolaankin on kohdistunut stereotyyppisiä ongelmalähiön mielikuvia ja siitä ovat liipolalaiset saaneet taakan kantaakseen. Nyt väitöskirjatutkija on kiinnittänyt huomiota niihin voimavaroihin ja vahvuuksiin, joita asuinalueilla ja niiden asukkailla on hyvinvoinnin kokemuksen kannalta.

kari.naskinen@gmail.com