tiistai 30. heinäkuuta 2024

”Valkoiset ruusut” teloitettiin

Kuvassa oikeat Sophie ja Hans Scholl sekä Christoph Probst.

Natsi-Saksassa toimi useita vastarinta
ryhmiä, Hitler joutui murhayritystenkin kohteeksi, mutta tämänkaltainen toiminta jäi tehottomaksi, koska vastus oli liian vahva. Saksalainen elokuva Sophie Scholl – viimeiset päivät (2005) kertoo 1942-43 toimineesta opiskelijoiden Valkoinen Ruusu (Die Weiße Rose) -toimintaryhmästä. Tämä Müncenin Ludwig Maximilian yliopiston piirissä aktivoitunut toiminta käsitti ensisijaisesti lentolehtisten tekemistä ja niiden jakamista tuhansittain. Lisäksi maalattiin Hitlerin-vastaisia iskulauseita seiniin. Toiminta oli vaarallista ja tietenkin se myös loppui, kun sisarusten Hans ja Sophie Schollin jakelutempaus kerran epäonnistui yliopistolla. Heidät molemmat tuomittiin kuolemaan Münchenin kansantuomioistuimessa, jossa Sophie sanoi tuomarille: ”Pian Te tulette istumaan tällä paikalla, missä me olemme nyt.”


Jo samana päivänä tuomitut teloitettiin giljotiinilla Stadelheimin vankilassa. Kolmantena saman tuomion sai lentolehtisiä tekemässä ollut Christoph Probst, ja muitakin tekijöitä saatiin kiinni tuomiten myöhemmin kuolemaan, mutta osa pääsi pienemmillä rangaistuksilla

Elokuva alkaa hemikuusta 1943 viikonp
äivät siitä, kun Saksa oli hävinnyt rumasti Stalingradissa. Saksalaisten oli vihdoin murtauduttava fasismin kahleista, julistettiin lentolehtisissä, joita postitettiin kirjeitse, levitettiin kaupungilla nimettömiä ja tietenkin jaettiin yliopistolla. Pelkästään edessä olleen sotatappion takia ei Valkoinen Ruusu toiminut, vaan se tiesi myös holokaustista, jossa Puolassa oli murhattu 300 000 juutalaista.

Helmikuussa 1943 toteutettuihin teloituksiin päättyi Valkoisen Ruusun toiminta. Joseph Goebbels mainitsee sen päiväkirjassaan 25.2.1943 lyhyesti ilman nimiä: ”Münchenissä muutamat opiskelijat ovat altistuneet valtion vihollisiksi. He ovat tuottaneet laajaa sodanvastaista propagandaa, joutuneet oikeuden eteen ja tuomittu kuolemaan. Kannatan kuolemantuomioiden täytäntöönpanoa.”

Sophie Schollin teloittanut pyöveli
Johann Reichart on sodan jälkeen muistellut, ettei hän ollut koskaan nähnyt kenenkään kuolevan yhtä urhoollisesti kuin Sophie Scholl. Reichartilla jos kellä oli myös työnsä tuomaa kokemusta väitteelleen, sillä vuosina 1924-46 hän pyövelinuransa aikana teloitti 3166 tuomittua, joista 250 naisia.

Marc Rothemundin ohjaama elokuva on kovin jäykkä. ”Eloa” siinä ei juurikaan ole, vaan alun yliopistokohtauksen jälkeen Sophie Scholl istuu pöydän takana Gestapon kuulusteltavana ja sitten mennään istumaan tuomioistuimeen, jonka jälkeen giljotiinin ääni kuullaan kolme kertaa. Voi kuvitella, että paremmin tämä toimisi teatterissa hyvien näyttelijöiden esittämänä. Paremman käsityksen tapahtumista saa Suomen humanistiverkko Agricolan sivustolta, jossa on julkaistu Valkoisen Ruusun yhteensä kuuden lentolehtisen suomennokset. Käännökset on tehnyt saksan kielen kääntämisen opiskelijaryhmä Turun yliopistossa fil. lis. Leena Laihon johtamana. Sivuston johdannossa fil. tri Eero Kuparinen esittelee Valkoisen ruusun taustoja, toimia ja merkityksiä jälkipolville.

Kuparisen mukaan Valkoisen ruusun vaikutusta oman aikansa Saksaan ei ole syytä yliarvioida. Ryhmän toiminta oli pienimuotoista ja on huomattava, että Saksan valtaväestön uskoa Hitleriin ja hänen järjestelmäänsä oli vielä vuonna 1942 ja osin vielä Stalingradin tappion jälkeenkin vaikea horjuttaa. Saksalaisiin vaikuttamisen vaikeudesta kertoo se, että kun vastarintaryhmäläiset testasivat lehtolehtisten vaikutusta keskustelemalla niistä ystävä- ja tuttavapiirissään paljastamatta omaa osuuttaan asiaan, tulos oli ristiriitainen.

kari.naskinen@gmail.com