maanantai 15. heinäkuuta 2024

Rikkaana on kiva olla


Oli hieno asia, että Helsingin Sanomat kertoi eilen meille rikkaimmille tarkoitetuista Vip-erikoisodotussaleista eli olohuoneista Helsinki-Vantaan lentokentällä. Eihän köyhempi väki muuten tietäisi, mitä kivaa meille taas on järjestetty. Kaikilla ei tietenkään ole varaa tilata sanomalehtiä, mutta kyllä tieto kulkee, kun monet käyvät lukemassa lehtiä kirjaston lukusalissa.

Plaza Premium Loungeen me menemme vain vilauttamalla ovella jotakin Gold-korttia, Dragon-passia, Priority-passia, Eurocardia, lentoyhtiöiden kanta-asiakaskorttia tai bisnesluokan lippua. Koska on pakko noudattaa tasa-arvolakia, pitää sisään päästää myös syrjäytyneitä, mutta koska niillä ei ole tällaisia kortteja, niille pääsymaksu on 59 euroa.

Loungessa me nautimme lounaan tai vastaavan, otamme pari XVSO-konjakkia ja käväisemme vaikka saunassa. Lisäksi loungessa pääsee istumaan hyvässä asennossa Yrjö Kukkapuron suunnittelemilla penkeillä, johon nautintoon tavallinen kansa voi tutustua vaikkapa Lahden kaupunginteatterin aulassa.

Lehtijutussa oli kuva loungessa viihtyvästä Toyotan rallitallin työntekijästä Juho Hännisestä sekä oululaisesta Peltomäen perheestä. Harmi, ettei jutussa lueteltu kaikkia loungen vakioasiakkaita, koska eihän meitä hirveän paljon ole, sen verran vain, että erotumme massasta.

Samassa lehdessä sunnuntaina oli muutamaa sivu myöhemmin uutinen, jonka mukaan 9,5 prosentilla EU-alueen asukkaista ei ole varaa syödä lihaa, kalaa tai kasvisproteiinia sisältävää ateriaa joka toinen päivä. Tämä osuus on viime vuosina taas kasvanut, mutta Suomessa ollaan sentään lähellä keskiarvoa, 9,7 prosenttia.

Ero hyvinvoinnin ja pahoinvoinnin välillä on siis iso. Vaikka niinhän se on pääkaupungin lentoasemalla aina ollut. Ennen vanhaan vain herrat ja herrasväet matkustivat lentokoneilla, ja kun nousivat ilmaan, näkyi alapuolella rattijuoppojen työleiri, jonne määrättyjen tehtävänä oli rakentaa uusia kiitoratoja. Tosin Seutulan työleirille passitettiin joskus harvoin
myös pienempiä herroja, mutta kun esimerkiksi Ahti Karjalainen kärysi ratista, niin hänelle keksittiin lauhkeampi rangaistus. Sen sijaan herroista ilkeitä lauluja laulanut Irwin Goodman siellä oli.

Seutulan juoppotyömaan lähellä oli myös
komea Königstedtin kartano ja on vieläkin. Se on sellainen Vip-lounge, että seiltä ei vieraskirjaa lehtimiehille anneta. Mutta jos Stubb, Herlin ja Wahlroos joskus järjestävät siellä Bilderberg-kokouksen, saadaan tietää pelkästään paparazzienkin ansiosta, keitä siellä käy.

Voi veljet, että rikkaana on kiva elää, ja kivemmaksi vain tulee, jos
Purra ja Orpo saavat jatkaa seuraavankin hallituksen johdossa. Eikä paljon hetkauttaisi, vaikka Suomen ateriaongelma nousisi 20 prosenttiin, koska onhan se Bulgariassakin 40 %, Unkarissa 45 % ja Slovakiassa 46 %. Sitä paitsi Cervantes kirjoitti, että maailman paras mauste on nälkä, ja köyhät, joilta sitä ei koskaan puutu, nauttivat aina kaikkein maukkainta ruokaa.

Meidän varakkaimpien verot pitäisi joka tapauksessa pudottaa lähemmäs nollaa, koska emme me tämän epäonnistuneen pohjoismaisen sosialistijärjestelmän palveluja tarvitse, koska omalla riihikuivalla saamme kaikkea ilmankin.

kari.naskinen@gmail.com