keskiviikko 3. elokuuta 2022

Suomi ei olekaan onnellisin, kun otetaan ekologia huomioon


Suomalaiset on jo kolmena vuonna tilastoitu maailman onnellisimmaksi kansaksi. Nyt tulee kuitenkin toisenlainen tieto: Onnellisen planeetan indeksissä kärjessä on Costa Rica (kuva sen pääkaupungista San Josésta) ja Suomi on vasta sijalla 33. Tätä indeksiä pitää hyvinvointitaloutta tutkiva Wellbeing Economy Alliance -verkosto, johon Suomikin liittyi pari vuotta sitten. Happy Planet Index koostuu ihmisten elinajanodotteesta, ihmisten omista kokemuksista omasta hyvinvoinnistaan ja ekologisesta jalanjäljestä.

Ekologinen jalanjälki tarkoittaa yksinkertaisesti sitä, paljonko luontoa pitää tärvellä, jotta saavutetaan tietty inhimillisen hyvinvoinnin taso.
Maailman kuvalehden tänään ilmestyneessä numerossa 4/2022 kerrotaan tästä indeksistä, jossa Pohjoismaat ja muut vauraat teollisuusmaat kärsivät selvästi huonosta ekologisesta kehityksestään. Merkittävä poikkeus on Sveitsi neljännellä sijallaan. Suomikin on 152 maan joukossa aika hyvällä sijoituksella, kun otetaan huomioon, että esimerkiksi USA on sijalla 122 ja Luxemburg 143. Huonoimmat ovat Mongolia ja Qatar.

Suurin selitys Costa Rican ykköstilalle on energia. Tämän vuoden ensimmäisellä neljänneksellä siellä tuotettiin energiasta 97 prosenttia uusiutuvilla! Aurinko paistaa.

Yksikään maa ei saa kiitettäviä lukemia kaikista kolmesta muuttujasta, joten ihmisen ja luonnon hyvinvoinnin yhdistäminen parhaalla mahdollisella tavalla on vielä löytämättä.
Tästä tasapainon löytämisen vaikeudesta kertoo, että indeksin maksimilukuun 100 ei missään päästä lähellekään:

1. Costa Rica 62,1
2. Vanuatu 60,4
3. Kolumbia 60,2
4. Sveitsi 60,1
5. Ecuador 58,8
6. Panama 57,9
7. Jamaika 57,9
8. Guatemala 57,9
9. Honduras 57,7
10. Uruguay 57,5
- - - - -
33. Suomi 51,3

kari.naskinen@gmail.com