sunnuntai 21. elokuuta 2022

Isänmaallisuutta voi ostaa


Yleisurheilun MM-kisoissa USA:ssa ei palkintojenjakojuhlallisuuksia järjestetty, vaan mitalit annettiin urheilijoille muovikotelossa heti kilpailutapahtuman jälkeen ilman mitään seremonioita. EM-kisoissa Saksassa sen sijaan hymnit soitettiin ja liput nostettiin salkoihin, mutta kuitenkin jossain puistossa eikä stadionilla. Saksassa natsionalismin korostaminen on aina kuulunutkin asiaan - National sozialistische Deutsche Arbeiterparteikin perustettiin juuri Münchenissä.

Olihan se nytkin komeaa, kun siniristiliput vedettiin ylös ja Maamme-laulu soi. Urheiluun on kuitenkin tullut sellainenkin uusi asia, että enää ei maan lippu välttämättä kerro koko totuutta. Esimerkiksi Qatar ja Turkki hankkivat urheilijoita Afrikasta, ja Israelin joukkueessakin näyttää olevan sellaisia urheilijoita, joiden geeniperimä ei mitenkään viittaa juutalaisuuteen.

Eri asia sitten on, että pakolaisten joukosta löytyy usein nuoria, lahjakkaita urheilijoita, joista heidän uusissa kotimaissaan pystytään valmentamaan mitalihuippuja. Ruotsi on tässä onnistunut, mutta mitenkäs nyt, voisiko Suomi houkutella nuoria venäläisiä urheilijoita tänne, kun sieltä varmaan tulijoita olisi.

Urheiluun liittyviä yliampumisia on myös Maamme-laulun esittäminen ennen otteluiden alkamista. Eilen Kouvolassa oli fiksumpi vaihtoehto, kun ennen KPL:n ja Hyvinkään Tahkon ottelua joku esitti Kymenlaakson maakuntalaulun. Kaikkein paras olisi tietenkin Kaj Chydeniuksen ja Arvo Salon Pesäpallolaulu, jonka aikoinaan esitti Kalle Holmberg.

Kuluneella viikolla Suomessa oli isänmaa vaarassa, koska pääministeri ei katsonut kotonaan telkkarista EM-kisoja, vaan tanssia hytkytti joissain kotibileissä. Kokoomuslaisten, persujen ja ristillisten mielestä isänmaan vartiointi jäi tämän takia huteraksi.

Olin alustavasti päättänyt, että 30 vuotta kestänyt jaksoni demarien äänestäjänä loppuu ensi vuonna, mutta nyt tämä älytön vouhotus Sanna Marinin ympärillä saattaa muuttaa ajatustani ja jatkan SDP:n äänestämistä. Toisaalta Sanna Marinin oma militaristinen vouhotus Naton ympärillä yhdessä Ulkopoliittisen sotapropagandainstituutin komentajan Mika Aaltolan kanssa vähentää Sanna Marinin pisteitä. Vaaleihin on kuitenkin vielä yli puoli vuotta ja maailmanmeno on sellaista, että monenlaisia ajatuksia muuuttavia mullistuksia voi vielä tulla.

Mutta on joka tapauksessa hienoa, miten BBC, Guardian, New York Times, Spiegel ja kaikki muutkin maailmalla nykyisin hehkuttavat Sanna Marinia. On tullut samanlainen isänmaallinen tunne kuin
Wilma Murron kanssa.

kari.naskinen@gmail.com