torstai 11. elokuuta 2022

Joka nurkan takana luuraa korkouhka


Aina kannattaa olla tarkkana. Kun en ollut omien raha-asioitteni kanssa, jouduin maksamaan ylimääräistä turhaa korkoa. Tekivät nimittäin pankissa sellaisen tempun lupaa kysymättä, että muuttivat Visa-laskujen perimisen käyttötililtäni kannaltani epäedulliseksi. Aina ennen olin maksanut luottokorttimaksut pois kuukauden viimeisenä päivänä, mutta viime joulukuussa pankki vaihtoi systeemin sellaiseksi, että käyttötililtäni ei peritty koko luottosummaa, vaan ainoastaan 30 euroa kuunvaihteessa. Loput jäivät pankkiin ja siitä summasta alettiin periä 8,95 prosentin lainakorkoa.

Kun olen aika huoleton heppu, huomasin tämän muutoksen vasta heinä-elokuun vaihteessa. Taas olivat ottaneet 30 euroa, mutta luottokorttivelkaa jäi pankille noin 3500 euroa seitsemän kuukauden Visa-maksamisistani, ja siitä summasta siis jatkui 8,95 prosentin koronmaksu. Olisi jatkunut koko loppuelämäni, jos en lopulta olisi hoksannut. Oleellista tässä on se, että jos maksaa luottokorttivelkansa heti kuunvaihteessa, ei korkoa mene ollenkaan.

Kävin nyt pankissa ja sain muutetuksi Visa-maksut takaisin sellaisiksi, että maksan ne kokonaan pois aina kuunvaihteessa. Samalla käynnillä kysyin, miten pankkitilieni korkojen kanssa on nyt. Käyttötilin säästökorko 0 % ja tuottotilin myös 0 %. Tämä toinen on siis nimeltään ”tuottotili”, joten se tuottaa minulle 0 %.

Pankeille tällaiset säästötilit sen sijaan tuottavat ihan oikeaa rahaa. Ne käyvät säästäjien rahoilla erilaisia pörssi- ja muita rahakauppoja, joissa rahat virtuaalisesti vierailevat vaikka yön aikana Singaporessa tai Honolulussa, ja aamulla nämä valtavat kiertolaisrahat ovat kasvaneet prosentin tai pari. Kun summat ovat isoja, voitotkin pankeille ovat isoja.

Kysyin myös, paljonko on korkoni pienestä pankkilainastani. Korkoa on ja on noussutkin juuri. Tietenkin maksan pankille korkoa lainasta, mutta miksi minä lainaan säästöjäni pankille ilman korkoa?

Toisessa osuustoimintalaitoksessa kävin ennen Jyväskylän rallin alkua. Otin Sokoksen lehtihyllystä Vauhdin Maailman ja menin kassalle, jossa jonossa oli ennestään kolme ihmistä. Kassarouvan kanssa jo asioimassa ollut nainen kysyi, minkähän väriset sukat hänen pitäisi ostaa, kun hame on sen ja sen värinen. Kassarouva sanoi, että mennäänpä katsomaan. Hävisivät sinne jonnekin hyllyjen väliin. Myyjiä erikseen ei enää ole, vaan kassarouva toimii myös myyjänä sekä nailonien, huulipunien ja kynsilakkojen värikonsulttina. Jätin Vauhdin Maailman siihen, kävin ostamassa lehden Citymarketista ja maksoin itsepalvelukassalla.

Koska Sokos-tavaratalot näyttävät näivettyvän, ne kannattaisi muuttaa ABC-asemiksi, jotka osaavat tappaa lähistöiltään kaiken kilpailevan yritystoiminnan.

Posti ei toimi osuustoimintaperiaatteella, mutta surkeasti pelaa sekin. Lähetin lapsenlapselle kadun toiselle puolelle nimipäiväkortin viisi päivää aikaisemmin - kiitti kortista, jonka oli saanut kaksi päivää nimipäivän jälkeen. Sen sijaan minä en saanut pankin lähettämää avainlukulistaa ollenkaan, vaikka pankki ilmoitti tekstiviestillä lähettäneensä sen.

Pankkireissulla olin kävellen. Yhdessä paikassa jalkakäytävälle oli parkkeerattu sähköauto Tesla, sen ja seinän välissä oli kaadettu sähkölauta, kiersin autokadun kautta. Sähköliikennevälineet ovat niin ympäristöystävällisiä, että niille sallitaan ylimääräisiä vapauksia.

kari.naskinen@gmail.com