torstai 31. maaliskuuta 2022

Mitä helvettiä tämä terveyskeskusten touhu oikein on?


Terveyskeskuksista on paljon vitsejä ja vielä enemmän surkuhupaisia tapauksia todellisuudesta. Tuli nyt testatuksi.

Mittasin verenpaineeni 30 vuoden tauon jälkeen. Koska se vaikutti vähän liian korkealta, soitin terveyskeskukseen. Parin tunnin kuluttua sieltä soitti terveydenhoitaja, jolle kerroin asiasta. Okei, helppo juttu, verenpainelääkettä. Se vain jäi ihmetyttämään, että yhtään kysymystä terveydenhoitaja ei tehnyt, riitti kun kerroin parina päivänä mittauksissa saamani tulokset.

Terveydenhoitajaa ei siis pätkääkään kiinnostanut, painanko 120 vai 60 kiloa, poltanko askin päivässä, ryyppäänkö jatkuvasti, syönkö vain lihaa, harrastanko ollenkaan liikuntaa jne. Luulisi tällaisilla asioilla olevan jotain merkitystä. Mutta ei mitään, ei muuta kuin hakemaan apteekista verenpainelääkettä. Meninkin, mutta ei ollut apteekkiin tullut sähköistä lääkemääräystä siihen kellonaikaan, minkä jälkeen ne piti sieltä käydä ostamassa. Seuraavana päivänä onnistui.

Seuraava ohje oli, että kuukauden kuluttua pitää käydä verikokeessa ja on soitettava sen jälkeen taas terveyskeskukseen. Menin laboratorioon, mutta ei onnistunut, koska en ollut noudattanut 10-12 tunnin syömättömyyttä. En ollut, koska terveyskeskuksesta en tällaista paasto-ohjetta ollut saanut. Eli tämäkin reissu uusiksi seuraavana päivänä.

Seuraavana päivänä soitin sovitusti terveyskeskukseen. Kävi ilmi, että verenpaine alkoi olla kunnossa, mutta verikokeen mukaan veren sokeripitoisuus oli sallitun ylärajalla. Tähän terveydenhoitaja neuvoi, että on kiinnitettävä huomiota elämäntapoihin ja ruokavalioon. Taaskaan ei yhtään kysymystä siitä, milainen äijä olen, millaisia elämäntapani ja syömiseni ovat. Eikä myöskään minkäänlaisia ohjeita niistä elämäntavoista ja ruuasta. Olisin tietenkin voinut kysyä, mutta ihan piruuttani kokeilin, miten siellä potilaaseen suhtaudutaan. Ei suhtauduttu – tämä mikään palveleva puhelin ole, ottakoon ite selvää.

Taas piti joka tapauksessa mennä apteekkiin, koska nyt se tulosta tuottanut verenpainelääke piti uusia ja terveydenhoitaja neuvoi, että mene hakemaan se kello 16:n jälkeen. Menin, mutta taas sama juttu eli lääkemääräystä ei ollut terveyskeskuksesta tullut. Eikä tässäkään vielä kaikki, vaan lääkemääräys ei ollut tullut apteekkiin seuraavanakaan päivänä.

Onneksi en asu bussimatkan päässä apteekista ja laboratoriosta. Joka tapauksessa onhan tämä toiminta pahasti pielessä. Vai niinkö tosiaan on, että tärkein tavoite onkin ohjata kuntalaiset yksityislääkäreille? Näin kyllä jo neuvotaankin; yhdelle kaverilleni terveydenhoitaja oli suoraan sanonut, että kannattaa mennä yksityiselle puolelle, kun heillä on terveyskeskuksessa nyt ruuhkaa.

Eli ensin maksetaan veroja, joilla terveyskeskukset ylläpidetään ja sitten pitäisi maksaa lisää Mehiläisen tai Terveystalon palveluista. Ei ihme, että verenpaine nousee terveyskeskuksen ala-arvoisen toiminnan takia ja varsinkin, kun verenpainelääkettä ei ole kahteen vuorokauteen ollut.

kari.naskinen@gmail.com