maanantai 14. maaliskuuta 2022

Häähumua ja huoria


Menin katsomaan Huonot naiset -komediaa, koska siinä on Leea Klemola. Olin tyytyväinen näkemääni, koska siinä oli Leea Klemola. Muuten elokuva on jokseenkin tyhjänpäiväinen komedia tilanteesta, jossa venäläisten ilotyttöjen pikkubussi reistailee ja kyydissä olevat horatsut pääsevät 30 asteen pakkasesta lämmittelemään seurakuntakotiin. Siellä seurakunnan palkkaama emäntä (Leea Klemola) valmistelee tyttärensä (Emma Kilpimaa) kanssa seuraavan päivän isoa häätilaisuutta, joten kyllähän tästä yhteensattumasta hauskaa on saatu kehiteltyä. Aihe vain on liian ohut tunnin ja 40 minuuttia kestävään elokuvaan.

Jossakin pohjoisessa ollaan, vaikka juhlien koristeeksi tarvittavan palmun emäntä käy hakemassa Hamarin koululta, joka internetin tietojen mukaan on Porvoossa. Moraali on koetuksella monella tapaa. Emännän vakanssia ei vielä kymmenen vuoden jälkeenkään vakinaisteta, kun on se avioton lapsikin ja tehty naimisissa olevan miehen kanssa. Sitten tähän lisäksi liuta huonompia naisia, niin on siinä kirkkoneuvoston puheenjohtaja
kääkällä (Rea Mauranen) nutturassaan pitelemistä.

Käsikirjoitus perustuu
Karoliina Lindgrenin ideaan, joka on tositapahtumien inspiroima. Komedian on ohjannut esikoispitkänä elokuvanaan hänen miehensä Niklas Lindgren. Meitä oli elokuvateatterissa äskettäin kymmenkunta katsojaa, mutta koko aikana en kuullut edes yhtäkään hymähdystä. Joitakin hauskoja sketsinomaisia kohtauksia on, mutta toistan vielä, että ilman Leea Klemolan tiukkaa hahmoa tulos olisi ollut hyvinkin lattea. Tällä kertaa Leea Klemola ei ole ottanut luonnevalikoimaansa härskiyttä, mutta kaiken muun ennakkoluuloisuudesta raivoon ja kovia kokeneen naisen kovuudesta sydämelliseen lämpöön hän osaa esittää niin kuin vain todellinen huippu osaa. Näyttelijänä Leea Klemola on samalla tavalla suoraluonteinen ja räväkkä kuin käsikirjoittajana ja ohjaajana.

Alkukuvina näytettiin pätkiä
Tuukka Temosen ilmeisen pöhköstä elokuvasta Pohjolan satoa. Siinä ei Leea Klemolaa ole, joten väliin jää. Toisaalta tässä viiden minuutin mainospätkässä nähtiinkin jo todennäköisesti kaikki oleellinen eli ongelmien syntyminen, kun maajussit alkavat perunan ja rukiin sijasta viljel kannabista.

kari.naskinen@gmail.com