keskiviikko 21. huhtikuuta 2021

Vallankumous Kuubassa jatkuu virheitä korjaten

Tässä kuvassa on paljon. Valta vaihtui, kun Raul Castron (89) seuraajaksi Kuuban kommunistisen puolueen (PCC) keskuskomitean ensimmäiseksi sihteeriksi tuli Miguel Díaz-Canel Bermúdez (60). Jo ennen tätä virallista vaihdosta Castro sanoi nelipäiväisessä puoluekokouksessa Havannassa, että niin kauan kuin hän elää, hän on edelleen valmis puolustamaan vallankumousta, isänmaata ja sosialismia. Politiikan asiantuntijoiden mukaan Díaz-Canel on samoilla linjoilla kuin on ollut Castron dynastia. Edelleen on Kuubassa tunnettu sanonta ”Yo Soy Fidel” (Minä olen Fidel), jolla kansalaiset kunnioittavat Fidel Castron saavutuksia. Díaz-Canelin toistama sanonta puolestaan on: ”Somos Continuidad” (Me olemme jatkuvuus).


Kuvassa Raul Castrolla ja
Miguel Díaz-Canelilla on koronamaskit. Kuubassa tilanne on vaikea. Rokotuksia ei vielä ole aloitettu, koska valtion oma lääketeollisuus kehittää koronarokotetta, jolla vasta rokotukset aloitetaan, ja tarkoitus on tällä rokotteelle auttaa myös muita Latinaisen Amerikan maita.

Korona on poikkeuksellisen hankala asia Kuuballe, koska sen takia on turismi sinne pysähtynyt. Tällä on valtava vaikutus, sillä turismi on jo pitkään ollut Kuuban suurin tulonlähde. Tällä hetkellä Kuuba on talouskriisissä, suuressa inflaatiovyöryssä ja jonot elintarvikekauppojen ulkopuolella ovat palanneet. Tätä taloustilannetta pahensivat USA:n kiristyneet pakotteet
Donald Trumpin aikana, eikä Joe Bidenin politiikka ole helpottanut tilannetta, sillä hän on sanonut, ettei Kuuba kuulu nyt prioriteettiasioihin USA:n ulkopolitiikassa. Näin on otettu selvästi takapakkia Barack Obaman ajoista.

VALLAKUMOUKSELLISIN ASIA
VALLANKUMOUKSESSA ON PUOLUE

Ajankohtaiseen vaiheeseen osui, kun seurasin tutkijatohtori Petra Kuivalan viisiosaisen luentosarjan Helsingin työväenopistosta. Hän asui Kuubassa 2014-17 tehdessään väitöskirjatutkimusta Helsingin yliopistolle. Tuolloin Petra Kuivala pääsi myös työskentelemään aiemmin tutkijoilta suljettuihin arkistoihin. Hän tarkasteli ensimmäisenä ulkomaalaisena tutkijana vallankumoukseen ajoittuvia katolisen kirkon arkistolähteitä. Nyt hän toimii tutkijana Helsingin ja Harvardin yliopistoissa.

Petra Kuivalan väitöstutkimus tarjoaa merkittävää uutta tietoa katolisen kirkon, kuubalaisten katolilaisten ja Kuuban vallankumouksen suhteista. Mikään ei kuitenkaan mene ohi PCC:n. Kommunistinen puolue on vallankumouksellisin voima vallankumouksessa. Siksi PCC:n pääsihteeri on myös Kuuban tasavallan presidentti. Tässä tosin oli pientä säätöä viimeiset kolme vuotta, kun Raul Castro luopui presidenttiydestä 2018 ja tilalle tuli Díaz-Canel. Näin haluttiin tehdä uudelle johtajalle loivempi siirtymä ykkösmieheksi. Aiemmin Díaz-Canel oli toiminut ensimmäise varapresidentinä vuodesta 2013 ja sitä ennen opetusmisterinä 2009-12.

Mikä muuttuu nyt, on oleellinen kysymys. Petra Kuivala sanoi, että Kuuban v
allankumouksessa on ollut monta käännekohtaa, sillä vallankumous Kuubassa on ollut dynaaminen prosessi, joka jatkuu yhä muuttuen ja uudistuen koko ajan.

Viime vuosikymmenten yksi iso muutos oli uuden perustuslain säätäminen 1976, jolloin Kuuballe julistettiin virallisesti kommunistinen ja ateistinen yhteiskuntajärjestys. PCC nousi maan johtoon eli Fidel Castro henkilönä jäi sille alisteiseksi. Tämä oli lopullinen ja johdonmukainen seuraus siitä, että joulukuussa 1961 Casto oli sanonut kysymyksessä olevan marxilainen, leniniläinen, sosialistinen vallankumous”, kertoi Petra Kuivala.

Jo 1980-luvulla käynnistyi kuitenkin ”oikaisukampanja” (
Rectificacion). Alettiin korjata havaittuja virheitä ja muuttaa vallankumousta. Tämä tarkoitti sitäkin, että uskontoa alettiin taas ymmärtää, kun lähdettiin siitä, että kannattaa pitää uskovat mieluummin ystävinä kuin vihollisina. Fidel Castro jopa houkutteli paavi Johannes Paavali II:ta vierailulle, mutta tämä toteutui vasta 2015 paavi Franciscuksen tehdessä Kuubaan viikon kestäneen vierailun, ja uudestaan 2016. Noiden vierailujen aikana Kuuban johtajana oli jo Raul Castro.

Petra Kuivalalla oli näköalapaikka näihin tapahtumiin, sillä Kuuban katolinen kirkko ja ulkoministeriö kutsuivat hänet viralliseksi tarkkailijaksi niihin.

BARACK OBAMA JA
ROLLING STONES

Vuosi 2016 oli huippu. Ensin Barack Obama vieraili Kuubassa ja samalla viikolla tuli Rolling Stones. Pitkänäperjantaina Rolling Stones piti konsertin urheilupuiston alueella ja paikalla oli myös Petra Kuivala.

”Ei ole virallisia lukuja yleisömäärästä, mutta ne liikkuvat 500 000:n ja miljoonan välillä. Tunnelataus siellä oli valtava. Ihmiset kokivat taitekohdan ja tiedostivat
käsillä olevan muutoksen”, kertoi Petra Kuivala.

”Näiden isojen tapahtumien jälkeen on tullut takapakkia.
Vuonna 2014 Obaman aikana uudelleen solmitut diplomaattisuhteet kyllä ovat voimassa, mutta kanssakäymisen normalisointi ei Obaman jälkeen ole onnistunut. Oman muutoksen aiheutti näitä ennen Neuvostoliiton loppuminen, minkä seurauksena Kuuba on lisännyt yhteistyötä erityisesti Kiinan kanssa. Sieltä Kuuba saa nykyisin esimerkiksi linja-autoja, käyttötavaroita koteihin ja energiateollisuudessa tarvittavia koneita ja laitteita.”

Kuuban sisäisessä muutoksessa iso asia oli, kun turismi saavutti saaren 1990-luvulla. Nyt se on
Kuubassa pääelinkeino, jota saavat harrastaa myös yksityiset ihmiset ja yritykset tietyin rajoituksin, mutta niitä osataan tietenkin kekseliäästi kiertää. Raul Castron aikana sallittiin ulkomaiset investoinnit matkailuelinkeinoon ja yksityisyrittäjyyden annettiin toimia. Ihmiset voivat vuokrata asuntojensa huoneita turisteille, pitää pieniä ravintoloita, toimia matkaoppaina, kampaajina, kosmetologeina jne.


”Vallankumouksen kärkiasioita ovat tällä hetkellä edelleen maksuttomaan koulutukseen ja tieteeseen panostaminen,
josta koronarokotteen kehittäminen on hyvä esimerkki”, sanoi Petra Kuivala.

ATEISMI POIS
PERUSTU
SLAISTA

Petra Kuivala sanoi uskonnon läsnäolon kommunistisessa yhteiskunnassa oll
een mielenkiintoinen paradoksi:

”Uskonnon ja vallankumouksen liittymäkohdat ovat tulleet näkyviin erityisesti ihmisten arjessa. Arkistolähteet ja tekemäni haastattelut valottavat aiemmin hiljaisiksi jääneitä kuubalaisia katolisia kokemuksia elämästä vallankumouksessa. Kirkkoinstituution ja vallankumouksen virallisten rakenteiden rinnalla suuri joukko kuubalaisia on elänyt elämäänsä uskonnon ja vallankumouksen rajapinnoilla. Sekä katolilaiset että kommunistit ovat kohdanneet toisiaan kouluissa, työpaikoilla, naapurustoissa ja kaduilla.”

”Ateismi poistettiin
perustuslakiuudistuksessa 1991-92, joten uskonnonvapaus tuli takaisin. Tästä oli hyötyä silläkin tavalla, että kirkon diakoniatyö auttoi ihmisiä vaikeassa tilanteessa, kun oli pulaa ruuasta ja säännöstelykortit tulivat. Samoihin aikoihin alkoi musta pörssi -toiminta, joka jatkuu yhä.”

kari.naskinen@gmail.com