tiistai 27. huhtikuuta 2021

Koronavirus on kuin kopiokone

Mikrobit ovat organismeja, joita voi paljain silminkin havaita, kun niitä on oikein paljon, esimerkiksi homeet ja hiivat. Viruksetkin ovat karkeasti ottaen mikrobeja, mutta jotkut asiantuntijat sanovat, etteivät sittenkään ole. Mikrobeja on luonnossa niin paljon, että niiden yhteinen biomassa maapallolla on suurempi kuin ihmiskunnan massa. Mikrobit aloittivat elollisen elämänkin maapallolla, jo ennen Aatamia ja Eevaa. Mikrobeja on kaikkialla kaikenlaisissa olosuhteissa, maalla, meressä ja ilmassa, jopa peruskalliosta ja jäätiköiden alta niitä on löydetty.


Mikrobeja käytetään hyödyksi esimerkiksi oluen ja viinin sekä juuston valmistuksessa. Samoin niitä tarvitaan antibioottien valmistamiseen. Kasvien, eläinten ja ihmisten kannalta mikrobit ovat välttämättömiä. Ihminen tarvitsee niitä ihoonsa, limakalvoihinsa ja ruuansulatuskanaviinsa. Lisäksi mikrobit tuottavat elimistössä elintärkeää K-vitamiinia. Toisaalta esimerkiksi bakteerit voivat aiheuttaa tulehduksia ja tartuntatauteja.

Mutta ne virukset, nyt koronavirus. Siitä ei ole muuta kuin valtavasti haittaa. Jotkut tukijat ovat sitä mieltä, että virukset eivät ole eläviä, koska niillä ei ole solurakennetta eikä omaa aineenvaihduntaa. Virukset eivät varsinaisesti pysty edes lisääntymään, vaan tiedemiehet kuvaavat asiaa niin, että viruksen on tunkeuduttava isäntäsolun sisälle, jossa ne tekevät itsestään uusia kopioita. Kysymys on näin maallikon mielestä ilmeisesti samanlaisesta tapahtumasta kuin kopiokoneen kanssa: kopiokone ei luo itse uusia kopioita, vaan monistaa vanhoja. Koronavirus on tällainen kopiokone, joka merkitsee kopioitavan kappalemäärän kohdalle vaikkapa tänään tuhat miljardia kopiota ja painaa aloita-nappulaa.

Perehdyin asiaan kuuntelemalla Helsingin yliopiston virologian dosentin Mika Salmisen luennon. Hän kertoi, että mikrobi havaittiin ensimmäisen kerran 1600-luvun lopulla Hollannissa ja että eläinkokeilla voitiin 1800-luvun lopulla Saksassa todeta, että mikrobit aiheuttavat kulkutauteja. Näitä epidemioita vastaan pystyttiin sittemmin kehittämään rokotteita, joiden ansiosta Suomessa on saatu kurkkumätä, polio ja tuhkarokko loppumaan. Koronaa vastaan tämä taistelu on vasta alussa.

Salminen pohti luennossaan sitä, miltä maailma näyttäisi, jos mikrobien ja viruksien olemassaolosta ei tiedettäisi mitään. Ei hän siihen varsinaisesti vastausta osannut antaa, mutta vielä 1800-luvulla
tilanne oli sellainen, että tarttuvien tautien uskottiin leviävän ilmassa leijailevissa huuruissa, varsinkin kaupunkien köyhissä osissa. Tästä ilmiöstä käytettiin nimeä ”miasma”, joka tulee vanhasta kreikan kielen sanasta ”miainein” (saastuttaminen). Malaria puolestaan sai nimensä vanhasta italian kielen termistämala aria” (paha ilma).

Nyt joka tapauksessa näistä asioista tiedetään paljon ja koronavirusta vastaan taistellaan rokotusten avulla. On kuitenkin myös perusjuntteja, joiden huuruinen ajatus on, että koko koronavirusasia on salaliitto. Samaa huurua on tämän porukan väite siitä, että ilmastonmuutos on valtaa pitävän klikin hämäyspuhetta. Tutkimus- ja tilastotiedot ovat heille pelkkää miasmaa.

Samanlaiseksi hämäykseksi tämä outo ryhmä väittää holokaustia. Yhtä pölkkypäistä on nyt Suomessakin jonkin verran julkisuutta saava rokotevastaisuus. Perusjuntit uskovat, että maailman johtoeliitin salaliitto on saanut valtaansa maailman kaikki lääkärit, poliitikot ja viranomaiset. Näitä kahden viimeisen kappaleen ajatuksia ei Salminen esittänyt, mutta tältä tilanne nyt näyttää.

kari.naskinen@gmail.com