lauantai 24. huhtikuuta 2021

Lätty rumpuun

Olen kymmeniä vuosia katsonut ja kuunnellut jääkiekkoa televisiosta niin tarkkaavaisesti, että pystyisin helposti auttamaan selostustehtävissä. Terminologia on tuttua, ja yhtenä iltana jo harjoittelin panemalla äänen telkkarista pois:


”Nyt aloituksesta pikkumusta liikenteeseen. Aaltonen saa sen ykkösellä ja antaa lättysyötön Kangasniemelle, no siihen se pysähtyy, sillä vastustajan träppi on vastassa. Limpun saa Kauppinen, joka on talentti tuleville vuosille. Kauppinen iskee kuminpalan vantaimerilla yli sinisen, mutta Kousa syö kumia, koska on hyvässä positiossa. Mutta heti uusi yritys, Oksasen vetolaukaus lähtee hyvin, mutta Lehtinen maalissa ottaa sen ykkösellä.


Coutsi huutaa jotain Immoselle, joka hukkaa pelivälineen, jaa ei, nyt Immonen sittenkin pääsee läpiajoon, Immonen pelasi ennen
Heinolassa, jossa teki runkosarjassa 77 tehopistettä, sitten hänet varattiin Martinsvilleen kuudennella kierroksella, mutta ei kuitenkaan päässyt koskaan AHL:ään, kaikkien aikojen tilastossa Immosella on 305 pistettä. Viime kaudella hän teki 30 maalia ja antoi 15 maalisyöttöä, ai jaha, nyt siellä taisikin tulla byyri. Katsotaanpa hidastuksesta, kyllä kyllä, on se kaappi, meni raudan kautta uuniin.

Sitten taas Lehtiseltä hieno torjunta, oikein geimseiver, sillä kova laukaus ei mene katiskaan. Lehtonen antaa limpun Matiskaiselle, joka vetää irtomustan suoraan syötöstä ränniin. Sieltä sen hakee Keinonen, joka viivelähdöllä vie palan syvään jalalla. Anttila tulee kuitenkin jalkakynällä ja vie takakarvauksella kiekon. Siihen ottelu kuitenkin päättyy, summeri soi ja ylihuomenna on vuorossa geim seven. Sitten täytyy vain toivoa, että hermokontrolli pitää ja katsotaan kumpi menee päätyyn asti."
- - -
Yksi asia on kuitenkin vielä selvitettävä. Kun selostajat ovat monta kertaa sitä mieltä, että kahden pelaajan nahistellessa vain suurempi syyllinen pitäisi panna jäähylle, mutta pannaan molemmat, niin selostajat puhuvat Salomonin tuomiosta. Tarkoittavat siis löperöä päätöstä tuomarilta. Todellisuudessa salomonintuomiolla tarkoitetaan kuitenkin päinvastaista eli nimenomaan oikeudenmukaista tuomiota.

Raamatun Kuninkaiden kirjasta voi lukea kuningas Salomon luokse tulevasta kahdesta samassa huoneessa asuvasta portosta, jotka molemmat olivat synnyttäneet pojan. Toisen naisen poika oli kuollut yöllä, jolloin hän oli vienyt sen toisen naisen luo ja he alkoivat sitten riidellä eloon jääneestä pojasta. Salomo uhkaa viiltää pojan kahtia miekallaan ja antaa puolikkaat kummallekin. Toinen nainen suostuu siihen, mutta toinen pyytää Salomoa säästämään pojan hengen ja antamaan toiselle naiselle. Tästä Salomo näki kumpi naisista oli lapsen oikea äiti, jolle lapsen eloonjääminen oli tärkeämpi. Näin Salomo teki oikeudenmukaisen ratkaisun ja äiti sai poikansa. Salomon tuomio on siis esimerkki viisaasta tuomiosta, jota ei pantu tasan, vaan oikeus voitti. Jääkiekkoselostajat kuitenkin sanovat salomonintuomioksi mielestään huonoa tuomiota, mutta he ilmeisesti ovat lopettaneet lukemisen siihen miekalla kahtia viiltämisen kohtaan.

kari.naskinen@gmail.com