torstai 8. huhtikuuta 2021

Sulkutilasta pakoon

Jos ei pääse baariin tai lomamatkalle Kanarialle, ne ovat hyttysen pientä ininää verrattuna oikeisiin ongelmiin. Yritin eilen sukeltaa magneettikuvauslaitteeseen, mutta ei onnistunut ja vieläkin tunnen jonkin verran paniikkia. Kuvantamistutkimus piti tehdä, vaikka suljetunpaikankammoni tiedänkin. Joka ei tällaista sairautta varsinaisesti tunne, ei osaa kuvitella sitä karmeaa tilanne, kun joutuu ahtaaseen magneettikuvauslaitteeseen.


Kuvantamistutkimus jäi siis kesken muutaman minuutin kuluttua, kun jäljellä olisi ollut vielä kymmenen minuuttia. Mutta ei mitään mahdollisuutta. Tilanne oli niin hirveä, että jos vaihtoehtoina olisivat olleet siellä tunnelissa edelleen oleminen tai syanidikapselin puraiseminen, olisin valinnut tämän jälkimmäisen. Eikä tässä ole pätkääkään leikkiä.

Soitin tänään pikkuveljelleni Jukalle, jonka kanssa muistelimme sitä, miten suljetun- ja ahtaanpaikankammot meille molemmille aikoinaan ehkä tulivat. Leikimme hetekassa niin, että toinen meni siihen alaosaan, joka työnnettiin yläosan alle, ja toisen oli päästettävä sieltä pois, kun ahdistus kävi kovaksi. Siinä kuitenkin meneteltiin usein niin, että päällä oleva ei päästänytkään heti pois, vaan jatkoi kidutusta. Vaikka tämä oli tiedossa, leikki aina joskus toistettiin.

Eilen sain ennen pömpeliin menemistä yhden Diapamin, mutta ei auttanut. Kerran aikaisemmin olin tätä lääkettä käyttänyt, kun piti mennä Lahden vesitorniin pitämään puhe, ja sinne pääsi vain pienellä hissillä. Kotona otin pillerin ja kolme votkaa, sitten taksi ja siitä suoraan hissiin. Onnistui.

Toinen paha tilanne oli sotaväessä Hennalassa, jossa harjoiteltiin vihollisen kaasuhyökkäykseen varustautumista. Meidät pantiin telttaan ja annettiin happinaamarit. En kuitenkaan pystynyt tähän, joten vänrikki Jan Laukka huusi kuin sireeni ja pani minut johonkin ragaistukseen, en muista mihin, mutta ehkä piti juosta kakkoseskadroonan kasarmi viisi kertaa ympäri. Kun seuraavan kerran tapaan prikaatikenraali evp. Laukan Lidlin pihassa, kerron eilisestä kokemuksestani.

Suljetunpaikankammo on vaikea asia. Lentokoneeseen pystyn hädintuskin menemään viinan avulla ja hisseistä selviän kävelemällä rappuja pitkin, ja jälkikäteen sitten naureskellaan. Tosipaikan tullen vitsit ovat kuitenkin vähissä. Eilen illalla olin vielä kotona niin hätätilassa, etten pystynyt keskittymään edes KHL:n semifinaaliotteluun Avangard Omsk - Ak Bars Kazan, ja tämä todistaa havainnollisesti tilanteen mahdottomuuden.

En tiedä, mitä seuraavaksi suunnittelemme, kun lääkäri ensi maanantaina soittaa. Toista kertaa en tällaiseen sulkutilaan mene.

kari.naskinen@gmail.com