torstai 19. toukokuuta 2011

Uusi Vares on huonompi

Kuusiosaisen Vares-sarjaelokuvan toinen osa Huhtikuun tytöt on kauniine Turku-kuvineen viihdyttävää katsottavaa, mutta elokuva sinänsä on selvästi huonompi kuin ensimmäinen jakso Pahan suudelma. Vaikea sanoa, onko tällaisessa sarjatuotannossa ohjaajilla suurta merkitystä, mutta ensimmäisen ohjasi suomenruotsalainen Anders Engström ja tämän toisen Lauri Törhönen. Loput neljäkin ohjaa Törhönen, seuraava tulee teattereihin elokuussa.

Huhtikuun tyttöjen ongelma on käsikirjoitus. Murhien motiivit ovat moninkertaisten sekavuuksien vyyhti, mistä ei saa kunnolla tolkkua. Lisäksi tarinaan on sekoitettu täysin irrallisia asioita, ilmeisenä tarkoituksena vain ravistella katsojia tarpeettomalla väkivallalla. Vanhan murhamysteerin selviäminenkin käy niin vikkelästi, että katsoja ei huomaa yksityisetsivä Jussi Vareksen tutkinnallisia perusteita ollenkaan. Tuskin Vares itsekään tajuaa, mitä on tullut tehdyksi, kun kaikki kuitenkin tapahtuu vähän niin kuin vahingossa.

Varsin kummallinen aihe elokuvassa on kansanedustajan ja tämän vaalirahoittajan pornobisnes. Sen ympärille on kehitelty amatöörimäinen kiristysjuttu, mutta en päässyt perille, miten tämäkin liittyy kokonaisuuteen. Todennäköisesti liittyy, mutta juonikuvion toteutus on liian hatara, jotta sen ymmärtäisi.

Molempiin elokuviin on käsikirjoituksen tehnyt Reijo Mäen romaanien pohjalta Katariina Souri (ent. Kata Kärkkäinen). Tuotantokiireetkö ovat pilanneet Huhtikuun tytöt, sillä Pahan suudelma oli hyvä?

Yksi asia elokuvassa on kuitenkin mielenkiintoinen: Törhönen on tuonut 1980-luvun elokuviensa näyttelijän Riitta Viiperin (50) takaisin valkokankaalle. Hienoa, että yhteen naisrooliin on löytynyt kunnon aikuinen nainen, ettei aina tarvitse kiusaantuneena katsoa keskenkasvuisten pikkulikkojen vikerrystä. Se ”pakollinen” sänkykohtauskin (kuva) toimii erinomaisesti, kun mukana on elämänkokemusta.

Elokuvan helminä puolestaan ovat ne muutamat pienet kohtaukset, joissa mukana on Turun oma poika Ismo Kallio (75). Sekin tuli mieleen, että on suomalaisen rikoselokuvan tyyli muuttunut niistä ajoista, jolloin Kallio esitti rikostarkastaja Leo Olavi Susikoskea yli 50 vuotta sitten (Kolmas laukaus).

Varesta esittävä helsinkiläinen Antti Reini (46) vetää roolinsa kevyellä otteella, mutta eipä käsikirjoitus muuhun anna eväitäkään.


kari.naskinen@gmail.com