perjantai 13. toukokuuta 2011

Nero

Mikael Granlund (19) voitaisiin jo nyt valita Suomessa vuoden parhaaksi urheilijaksi. Jo ennen äskeistä Venäjä-ottelua Granlund oli näissä kisoissa pelannut sellaista jääkiekkoa, että kuului kisojen All Stars -miehistöön - ja nyt sitten se maali, se oli jotain uskomatonta.

IS Veikkaajan viime syksyn SM-liigan kausioppaassa oli luonnehdinta Mikael Granlundista: "Peliälyltään puhdas nero". Perjantai-illan show todisti tämän. Ensin maalin takana kaksi punapaitaa huijaten pihalle, sitten kiekko mailanlavan päälle ja siitä vispaus maalivahdin olkapään yli verkkoon. Pelimiesten kielellä tuota temppua sanotaan "ilmaveiviksi", ja kyllä pojat sitä harjoittelevatkin. Maajoukkuepelaajista tunnetaan Granlundin lisäksi ainakin
Jani Lajunen ilmaveivin taitajana, mutta on se hiton harvinaista, että jollakin on kylmää kanttia mennä yrittämään moista taikatemppua MM-semifinaalissa.

Eivätkä Granlundin taituruudet tähän temppuun ole rajoittuneet. Läpi kisojen hän on osoittanut harvinaisen korkeaa peliälyä, nerokkuutta. Kun
Jarkko Immonen on saanut syöttöjä Granlundilta, ei siinä sen jälkeen paljon ole ollut tekemistä - näennäisen helppoja maaleja, joskaan Immosen ansiota niihin ei pidä väheksyä. Granlundin ja Immosen millintarkka yhteistyö on myös harvinaisen onnistunutta.

Siinä samassa IS Veikkaajassa kysyttiin, "miksi Suomesta ei löydy ratkaisijoita". Sanottiin myös, että "suomalaispelaajilla ei ole tarpeeksi kunnianhimoa, siksi ei kasva henkisesti vahvoja pelaajiakaan". Granlund todistaa, että kyllä löytyy ja kyllä kasvaa, mutta onhan se tosiasia, ettei tällaisia neroja ilmaannu joka joukkueeseen eikä edes joka kymmenes vuosi koko maahan.

Oulusta kotoisin oleva Mikael Granlund saattaa olla matkalla Suomen kaikkien aikojen parhaaksi jääkiekkoilijaksi.

Jalkapalloakin Suomessa pelattiin perjantai-iltana. Urheiluruudusta nähtiin, miten yksi jalkapalloliigan maalivahdeista potkaisi pallon vahingossa omaan maaliin. Sitten ihmetellään, miten näissä otteluissa ei käy tuhattakaan katsojaa.


P.S 14.5. klo 9.40

Meni yöunet. Kun yöllä vielä sängyssä olin Youtubesta kelannut Granlundin veiviä useampaan kertaan ja etsinyt sieltä hänen aikaisempia temppujaan, niin tulivat mieleen kaksi muuta tapausta: Matti Nykäsen sumuhyppy Holmenkollenilla 1982 ja Mika Häkkisen ohitus Schumacherista ja Zontasta Spa´ssa 2000. Eikä sitten uni tullut pariin tuntiin, kun nämä ja Granlundin veivi vain pyörivät silmissä. Täytyy tänään ottaa päiväunet, että jaksaa seurata Paratiisi-Oskarin voitonjuhlat ensi yönä.

kari.naskinen@gmail.com