maanantai 2. toukokuuta 2011

Lahden vapun musiikkihuipuksi on muodostunut Slaavilainen duo

SAK:n kaksipäiväinen vapputapahtuma Lahden torilla on kahtena viime vuonna esitellyt mielenkiintoisen yhtyeen, Slaavilaisen duon. Nimestään huolimatta bändissä soittaa toistakymmentä muusikkoa, taitavat olla lahtelaisia. Pääosin akustisena toimiva kokoonpano on soittimiltaan värikäs, ja varsinkin puhaltimien saama huomio tekee soitannosta hyvin balkanilaisen. Omassa mielessäni Slaavilaisen duon musiikki vertautuu Sarajevosta kotoisin olevan Goran Bregovićin orkesterin musiikkiin. Bregović yhdistelee eteläslaavialaista ja romanimusiikkia. Tätä samaa tekee Slaavilainen duo, ja lisää ainesosiksi vielä suomalaista melankoliaa.

Vappupäivänä ”duo” soitti SAK:n teltassa puolitoista tuntia yhteen menoon, ja vaikka vähän viileätä oli, niin lisääkin olisi meille kuulijoille kelvannut – Lahden vapun ehdoton musiikkihuippu. Nyt vain ostamaan levyä, jolla ovat Suhmuran Santra, Mä haluan sun ja Surujen kitara. Minkähänlaisia ovat slaavilais-balkanilaisella poljennolla esitettyinä? Levyä on myynnissä ainakin Hiidenkivi-ravintolassa ja ehkä myös Levykauppa Äxässä, joka avautuu 4.5. Lahdessa Aleksanterinkatu 4:ssä.

Slaavilaisen duon soittajia en tunne, mutta ilmeisesti sen vetäjä on kaktushatussaan esiintyvä laulusolisti Johannes Wilenius. Yhtyeen niukoilta nettisivuilta näkyy, että muita soittajia ovat ainakin Aleksi Saraskari (tuuba, pasuuna, crash-pelti), Sami Tervonen (rummut, perkussiot), Visa Haarala (trumpetti), Esa Korja (sello, mandoliini), Tuisku Marttinen (harmonikka), Ilona Laitinen (kontrabasso), Noora Laiho (kantele), Sirkku Hilanko (viulu), Eija Kananen (viulu), Annukka Nevalainen (viulu), Anette Grevberg (viulu), Jaakko Rossi (sähkökitara, dobro), Erik Turakka (saunavihta).

Ensi vappuna taas, kiitos, ja miksei tässä välilläkin jossakin.

kari.naskinen@gmail.com