sunnuntai 15. toukokuuta 2011

Pesärikko - hienoja naisrooleja

Kun kävelimme katsomaan Lahden kauunginteatterin Pesärikkoa, sanoin vaimolleni, että nyt varmaan nähdään sellainen perinteinen, vanhanaikainen puhenäytelmä, jossa on kunnon lavastukset eikä juonta tarvitse pyörittää takautumien avulla. Väärässä olin, lavasteet olivat viitteellisiä ja ensimmäinen takauma tuli jo viiden minuutin kuluttua.

Ei tämä pieleen mennyt arvaus silti katsomiskokemusta pilannut.
Eeva-Kirsti Komulainen on ohjannut Orvokki Aution Pesärikko-trilogiasta oivan kertomuksen ylpeän pohjalaissuvun vaikeuksista elää häpeässä ja yrittäen salata epämiellyttäviä asioita - "mitä ihmisekkin sanoo".

Pari Orvokki Aution kirjaa kauan sitten lukeneena muistelen, että ne ovat vakavaa tarinointia ihmistenvälisistä asioista, iloisista ja surullisista. Lahden Pesärikko on kaukana vakavuudesta, menee riemastuttavasti komedian puolelle, vaikka näytelmän tapahtumat ikäviä ovatkin. Tässä tyylilajissa onnenomiaan ovat Ritva Sorvali ja Mirja Räty isännätöntä taloa johtavana sisarusparina.

Ritva Sorvali sai viime vuonna Suomen näyttelijäliitolta vuoden naisnäyttelijän palkinnon
(Kuin ensimmäistä päivää) ja taas hän todistaa osaavuutensa. Vaikka Ritva Sorvali on ele- ja puheilmaisultaan hyvin persoonallinen, häneen ei kyllästy. Olen kai nähnyt Ritva Sorvalin kaikki roolit viimeisten 20 vuoden aikana, mutta vieläkään hänen maneerinsa eivät ole häiritseviä. Pesärikossa hän pääsee paikoin suorastaan revittelemään tyypitellessään ja karrikoidessaan humoristisesti leuhkan pohjalaisemännän meininkiä.

Mirja Räty halvaantuneena petipotilaana tuvan nurkassa on niin ikään mainio. Yli 30 vuotta Lahdessa näytellyt Mirja Räty on myös löytänyt komediennen itsestään. Kaksi vuotta sitten hän sai Lahden teatterikerhon Iivari-patsaan kovasta Edith Piaf -roolistaan, ja nyt mennään taas hulvattomasti huumorin puolelle.

Kolmannen hienon naisroolin tekee Anna Pitkämäki vanhan sisarusparin taloon naituna miniänä. Hänkin on näitä Lahden ykkösnaisia, ja oli tänä vuonna ehdolla yleisön suosikkinäyttelijäksi Suomen näyttelijäliiton Thalia-juhlassa. Ehdokkuus tuli Puhdistus-näytelmän vahvasta pääroolista. Päärooli hänellä on Pesärikossakin, ja topakasti hän vie sen läpi. Anna Pitkämäessä on notkeutta monenlaisiin rooleihin, kuten on vuosien varrella nähty. Eikä tarvitse katsojan takarivilläkään arvuutella, mitä näyttelijä sanoo. Tässä näytelmässä Anna Pitkämäki muuttuu liian nuorena naimisiin höyrähtäneestä likasta katkeraksi yksinhuoltajaksi; muutos on vakuuttava.

Hyvin tekevät roolinsa näytelmän miehetkin, Jorma Helminen, Jussi Puhakka ja Aki Raiskio. Se tällaista hämäläistä vain ihmetyttää, että noin heikkojako miehet Pohjanmaalla ovat, naisetko siellä jöötä pitävät ja miehiä peräti hulluuteen ajavat.

Hyvä, että Pesärikko jatkaa ohjelmistossa syyskaudellakin.

kari.naskinen@gmail.com