keskiviikko 11. toukokuuta 2011

Kolmen kova kopla: Lahti, Hämeenlinna, Kouvola


Suomen isoista ja isohkoista sanomalehdistä kolme erottuu aivan omaan oikeistolaiseen luokkaansa. Etelä-Suomen Sanomat Lahdessa, Hämeen Sanomat Hämeenlinnassa ja Kouvolan Sanomat ovat lajinsa ääriainesta. Ne eivät periaatteistaan tingi: porvari on aina ja kaikessa parempi kuin työläinen.

Tuli tämä taas mieleen, kun luin eilen Keskisuomalaisen pääkirjoitustoimituksen esimiehen Lasse Kankaan juttua tasavallan presidentin asemasta. Lehden pääkirjoitussivulla Kangas totesi Tarja Halosen osoittaneen, mikä merkitys valtionpäämiehellä on tasapainottavana tekijänä ulkopolitiikan johtamisessa. Kansalaisetkin ovat "vaistonneet Tarja Halosen aidon johtajuuden ja sen, että presidentti varmistaa Suomen geopoliittisen aseman huomioonottavan ulko- ja turvallisuuspoliittisen linjan", kuten Kangas kirjoitti.

Ei ole koskaan tullut kyseeseen, että Salpausselän lehtikolmikko olisi myöntynyt kirjoittamaan myönteisesti yhdestäkään Urho Kekkosen jälkeen hallinneesta presidentistä. Ei - koska ovat olleet huonoja, sosiaalidemokraatteja.

Keskisuomalaisen edellinen päätoimittaja Erkki Laatikainen (Kesk) sen sijaan kirjoitti pari vuotta sitten, että Erkki Liikasesta (SDP) tulisi hyvä presidentti. Erityisesti Laatikaista viehätti Liikasen turvallisuuspoliittinen maltillisuus. Se saattaisi Laatikaisen mukaan ratkaista hyvinkin pelin Liikasen eduksi, jos vastassa olisi Naton kannattajaksi leimautunut Sauli Niinistö (Kok).

Turun Sanomat puolestaan on porvarillisesta luonteestaan huolimatta niin suvaitsevainen, että valitsi 1988 päätoimittajakseen Aimo Massisen demarien Turun Päivälehdestä.

Helsingin Sanomat on tällä hetkellä uudenlaisessa tilassa. Sen lestadiolainen päätoimittaja-toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen on vetänyt linjaa kepulaiseen suuntaan. Lehdessä on kuitenkin pari sellaistakin toimittajaa, joilla on toistaiseksi ollut mahdollisuus kirjoittaa yhteiskuntaelämästä myös sen oikeudenmukaisempien pelisääntöjen näkökulmasta, mutta tiedä häntä kauanko.

Niin ikään uskonnollis-oikeistolaiselle Etelä-Suomen Sanomille olivat käydyt eduskuntavaalit katastrofi. Sen molemmat omat kansanedustajat (Kok) putosivat. Heti vaalien jälkeen asiaa murehdittiin suurin otsikoin, ja tämän päivän lehdessä julkinen surutyö jatkuu isoilla jutuilla kurjaan työttömän asemaan joutuneiden Tuija Nurmen ja Ilkka Viljasen haastatteluilla. Ilosanomaakin on toki tiedossa, kun päätoimittaja Heikki Hakala pääsee viikonvaihteessa revittelemään Lahdessa järjestettävien kirkkojuhlien merkeissä. Lehden pääkirjoitukset ja Hakalan muut kirjoitukset tulevat laajasti käsittelemään tätä tapahtumaa. Niin kuin joku on sanonutkin, ESS käsittelee enemmän virsikirjauudistusta kuin kuntauudistusta.

kari.naskinen@gmail.com