tiistai 2. maaliskuuta 2010

Yleisradio halutaan lakkauttaa

Oy Yleisradio Ab:n ylin johto on nyt tiukasti Kokoomuksen käsissä: viestintäministeri Suvi Linden, hallintoneuvoston puheenjohtaja Kari Neilimo, hallituksen puheenjohtaja Kimmo Sasi ja 1.5. alkaen toimitusjohtaja Iran-Late Kivinen. Ensimmäisen signaalin edessä olevista muutoksista antoi Sasi, joka sanoi, että olympiakisojen ja muiden isojen urheilutapahtumien televisiolähetykset voisi siirtää pois Ylen kanavilta.

Kysymys on isosta ideologisesta muutoksesta, jollaista Kokoomus nyt hakee. Se haluaa kokonaan eroon kansalaisten rahoilla ylläpidettävästä yhtiöstä, koska tällöin avautuisi lisää hienoja rahantekomahdollisuuksia yksityisille tv-yhtiöille. Lahden Radionkin toiminta loppuisi; mitä virkaa sillä on rahaa viemässä, koska Lahdessa toimii jo sen kanssa päällekkäinen mainosradio Voima.

Jos Kokoomus säilyy valtapuolueena vielä parikin vaalikautta, ovat Ylen päivät luetut. Sen jälkeen katsotaan kaikkia tv-ohjelmia 10 minuutin pätkissä mainosten välissä. Tänä vuonna mainoskatkojen välejä jo lyhennettiin niin, että tunnin ohjelmassa on nyt kolme katkoa entisten kahden sijasta. Puolen tunnin ohjelma kaupallisella kanavalla pätkitään kolmeen 7-8 minuutin jaksoon.

ESS:n urheilutoimittaja Juha Hölttä kirjoitti eilisessä lehdessä kokemuksiaan Vancouverista, jossa oli hotellihuoneessa ehtinyt katsoa telkkariakin: "Mainoskatkot kestävät lähes yhtä kauan kuin niiden välissä esitettävät ohjelmapätkät. Kahden tunnin elokuva vaatii neljän tunnin ohjelma-ajan. Siksi ne esitetään ns. sarjoina. Forest Gumpin esittäminen vei viikon."

Tämä on porvarien tavoite Suomessakin. Kokoomuksen perseennuolentapolitiikan tavoite on sekin, että Suvi Linden on ilmoittanut haluavansa pienentää vuotuista tv-lupamaksua, josta kohta tullaan käyttämään nimitystä mediamaksu. Tästähän kansa tykkää, mutta varsinaisesti kysymys on vain siitä, että Yleisradion toimintaedellytyksiä tälläkin tavalla heikennetään - ja kun alkaa näyttää huonolta, on helppo sanoa, että lopetetaan koko roska, kun se on niin vaikeetakin.

Kokoomuksen halusta siirtää urheilulähetykset kaupallisille kanaville vielä sen verran, että osa niistä siirtyisi tietenkin niille erikoiskanaville, joiden näkyvyys on maksukorttien takana. Kun vielä olympiakisat sekä eri lajien MM- ja EM-kisat ripoteltaisiin eri maksukanaville, tulisi kisojen katsominen paljon kalliimmaksi kuin mitä on nyt nykyinen tv-lupamaksu.

kari.naskinen@gmail.com