sunnuntai 7. maaliskuuta 2010

Salpausselällä maailman parhaat ladut

Marraskuussa kirjoitin siitä, miten Suomen Urheilulehti oli tuominnut Lahden MM-kisahankkeen 2015. Lehden mukaan Salpausselän kisojen ”latuprofiilit ja koko stadionrakenne on toteutettu sitä aikaa varten, jolloin hiihdettiin pertsaa, normaalimatkoja ja ehdottomasti vain väliaikalähtöjä. Lahden stadion on isojen muutostöiden tarpeessa. Nykyisellään sitä on yhä vaikeampi tarjota edes maailmancupin isäntäpaikaksi, MM-kisoista puhumattakaan."

Tänään päättyvät Salpausselän kisat ovat osoittaneet, että nämä Urheilulehden väitteet ovat täyttä potaskaa. MM-kisojen hakukomitean jäsen, Suomen Hiihtoliiton TD-koordinaattori ja sääntökouluttaja Juha Kolu sanoikin 50-vuotishaastattelussaan (ESS 3.3.), että Lahti tulee vastakin olemaan MM-kisajärjestäjä, jos ei 2015, niin myöhemmin.

Toivottavasti Urheilulehden edustajakin on ollut nyt kisoja seuraamassa, näkemässä mm. kaksi viestikilpailua ja kaksi yhdistelmäkilpailua yhteislähdöillä. Lahdella on FIS:n sertifikaatit uusista homologoiduista reiteistä. Kun Kansainvälisen hiihtoliiton (FIS) homologointiasiantuntija Hermod Björkestoel viime vuonna kävi täällä, hän mainitsi, että Lahdessa on uudistuksen jälkeen maailmancup-paikkakuntien parhaat radat. Samat sanat kuultiin tänä viikonvaihteena FIS:n maastohiihdon johtajalta Jürg Capolilta.

Marraskuussa keskustelin latuasiasta Kolun kanssa. Hän on kiertänyt hiihdon teknisenä asiantuntijana melkein kaikki maailmancup-paikkakunnat ja sen perusteella uskalsi empimättä sanoa, että Lahden suorituspaikat ovat omaa luokkaansa. - ”Lähelle Lahtea pääsevät Holmenkollen, Oberstdorf ja varauksin Falun, mutta kaikki muut ovat aivan eri planeetalta. FIS suoritti pari vuotta sitten tv-katsojien keskuudessa kyselyn siitä, pitäisikö kilpailuja kierrättää enemmän vai pitäytyä nykyisissä paikoissa. Ylivoimainen enemmistö vastaajista korotti Lahden ja Holmenkollenin muiden yläpuolelle ja katsoi, että ainakin nämä perinteiset paikkakunnat pitää säilyttää jokavuotisessa ohjelmassa”, sanoi Kolu

FIS:n tekninen asiantuntija antaa jokaisesta kilpailusta kirjallisen arvion. FIS:n sääntövaliokunnan jäsenenä Kolulla on ollut mahdollisuus tutustua myös muiden paikkakuntien arviointeihin. Erityisen ilahduttavaa on ollut, että kaikkina vuosina vuoden 2001 MM-kilpailujen jälkeen Lahti on arvioitu erinomaiseksi kilpailun järjestäjäksi. - ”Useimmiten olemme olleet ykkössijalla”, sanoi Kolu.

Kisajärjestelyistä ei siis ole kiinni se, saako Lahti MM-kisat 2015. Tämä ratkaistaan ensi kesänä Turkissa, jossa pidetään FIS:n kokous, ja Kolukin on siellä paikalla. Sen sijaan Suomen hiihdon dopingongelman pysyminen edelleen otsikoissa haittaa Lahtea. FIS ei ehkä vielä ole valmis palaamaan rikospaikalle. Se ei halua, että Lahden dopingkisojen muisteleminen alkaisi taas maailman urheilulehdistössä ja muissakin tiedotusvälineissä.

kari.naskinen@gmail.com