tiistai 23. maaliskuuta 2010

Tarve luokkakantaiseen taisteluun kasvaa

Porvarit ovat pääministeri Matti Vanhasen ja Elinkeinoelämän keskusliiton johdolla vaatimassa, että työläisten lakko-oikeutta rajoitettaisiin. Vastakkainasettelun vastapuolelta voi toisaalta sanoa, että lakko-oikeutta voisi hyödyntää nykyistä tehokkaammin. Kun kerran globaalissa maailmassa eletään, niin mikseivät lakotkin voisi olla globaaleja. Tämä tarkoittaisi lähinnä sitä, että kansainvälinen ay-liike ottaisi käyttöön kansainväliset tukilakot. Tosiasia nimittäin on, että luokkakantaisen, taistelulle perustuvan ay-liikkeen tarve ja mahdollisuudet kasvavat kapitalismin kriisin myötä.

Pari viikkoa sitten Suomessa kävi rakennusaloja käsittävän kansainvälisen liiton UITBB:n puheenjohtaja John Sutton, joka sanoi, että vanhat keinot eivät enää tepsi. Kolmikantasopimisella ja konsensuspolitiikalla ei pystytä säilyttämään edes nykyisiä saati parantamaan työläisten asemaa.

Suttonin mielestä Kreikka on hyvä esimerkki siitä, miten työläiset voivat taistella omien etujensa puolesta ylikansallisten yhtiöiden valtaa vastaan. Vaikka paikallinen tilanne vaihtelee, on työelämässä myös globaaleja trendejä. Tämän hetken suurimmat maailmanlaajuiset haasteet liittyvät Suttonin mukaan ennen kaikkea eräänlaiseen piiloyrittäjyyteen ja vierastyövoiman riistoon. Piiloyrittäjyydellä Sutton viittasi siihen, miten työntekijä houkutellaan työllistämään itse itsensä. Näin työnantaja voi ulkoistaa työntekijälle mm. työttömyys- ja eläketurvaa sekä kiertää muita työsuhteen velvoitteita.

”Toinen trendi on alipalkatun vierastyövoiman tuonti esimerkiksi Virosta Suomeen tai Indonesiasta Australiaan. Epätoivoisia työläisiä painostetaan tekemään työtä huonoilla työehdoilla”, sanoi Sutton.

Kun Vanhanen ja EK nyt puhuvat lakko-oikeuden rajoittamisesta, niin yhtä hyvin voisi vastakkainasettelun vastapuolelta todeta, että juuri nyt ei ole sopiva ajankohta irtisanoa ihmisiä, juuri nyt se olisi inhimillisesti katsoen sopimatonta, juuri nyt olisi kohtuutonta lihottaa aasialaisten ja amerikkalaisten ökyrikkaiden eläkeläisten rahapussia.

Tähän asiaan kiinnitti huomiota hämeenlinnalainen Petteri Sihvonen sosiaalidemokraattien Viikko-Hämeessä: ”On kummallista, että irtisanomiset ovat milloin tahansa välttämättömiä ´kokonaisedun nimissä´, mutta lakkoilu on sopivaa vain harvakseltaan, jos koskaan.”

Sihvonen on harkitsemassa eduskuntavaaliehdokkuutta. Saa ainakin minun kannatukseni – ja jos lahtelainen Eero Vainio lähtee ehdokkaaksi, niin sitten meillä olisi Hämeen vaalipiirissä kaksi vasemmistolaista demariehdokasta.

kari.naskinen@gmail.com