tiistai 30. maaliskuuta 2010

Jäähallia aiotaan laajentaa laittomasti?

Lahden Jäähalli Oy on suunnitellut 3,7 miljoonaa euroa maksavaa laajennus- ja kunnostushanketta jäähalliin. Tarkoitus on parantaa nimenomaan Pelicans Oy:n bisneksentekomahdollisuuksia rakentamalla mm. kuusi uutta aitiota. Jo nykymuotoisen jäähallin rakentaminen palveli tätä tarkoitusta. Nyt Pelicansin puheenjohtajalla Ilkka Viljasella on silti otsaa valehdella julkisesti, että Pelicans on "ainoa urheiluseura, jota kaupunki ei subventoi" (ESS 30.3.).

Viljanen kimpaantui siksi, että kaupunginhallitus ei aivan sokkona lähtenytkään hyväksymään uutta sopimusta, jollainen on tekeillä kaupungin, Lahden Jäähalli Oy:n ja Lahden urheiluhalliyhdistyksen kesken. Kaupunginhallitus palautti eilen asian uudelleen valmisteluun ja edellyttää, että sille tuodaan jäähallin kuntoarvio ja saneeraustarpeet seuraavien kymmenen vuoden aikana sekä kustannukset hallin investointi- ja käyttömenoista (erittely kaupungille tulevista kustannuksista). Tällaiset selvitykset ovat tarpeen varsinkin siksi, että uuden sopimuksen mukaan kaupunki olisi rahoittamassa jäähallia nykyistä enemmän, ja vastineeksi tästä kaupungin omistusosuus jäähalliyhtiöstä kasvaisi 31:stä 57 prosenttiin.

Etteikö kaupunki subventoi Pelicansia? Kun kaupunki subventoi jäähallia, se on aina taloudellista tukea voittoa tuottavalle Pelicans Oy:lle. Tänä vuonna veronmaksajien kustannukset jäähallin ylläpidosta ovat:

- sähkö, lämpö, koneet ym. ylläpitokulut 235 000 euroa

- henkilöstökulut 169 000 euroa
- harjoitusvuorojen ostot jääurheiluseuroille 140 000 euroa

Sekin on syytä panna merkille, että meidän veronmaksajien omistama Lahti Energia Oy sponsoroi jatkuvasti Pelicansia. En tiedä rahamääriä, mutta asiantuntija-arvioni on, että vuotuinen tukisumma on noin 50 000 euroa.

Viljanen sanoo lehdessä, että kyse ei ole vain Pelicansista, sillä käyttäväthän jäähallia myös juniorit ja taitoluistelijat. Kyllä kyllä, mutta ne eivät tarvitse aitioita eivätkä muita bisneksentekovälineitä. Jääurheilun harrastustoiminnalle riittävät jää, kaukalon laidat ja pukuhuoneet.

Jos nuorison jääurheiluun todella haluttaisiin panostaa, olisi Lahdessa edustusjäähallin laajentamista tärkeämpää rakentaa 2-3 ulkotekojäärataa.

LAITONTA TOIMINTAA

Tampereen yliopiston kunnallisoikeuden professori Aimo Ryynänen sanoi Uutispäivä Demarissa eilen, että tilojen rakentaminen tietylle yritykselle ei ole oikeuskirjallisuuden mukaan sallittua.

"Käytännössä monet firmat eivät itse halua investoida seinien rakentamiseen ja kunnat rakentavat tiloja melkein mittatilaustyönä", sanoi Ryynänen.

Tällainen yrityksen seinien sisälle ja toiminnan sisään menevä tukeminen on kiellettyä. Tällaisesta laittomasta toiminnasta on nyt kysymys Lahden jäähallinkin tapauksessa. Ryynänen sanoi, että tällaiset päätökset jäävät kuitenkin voimaan, koska niistä ei valiteta.

Seuraavaksi Lahden urheilumafia suunnittelee Kisapuiston jalkapallostadionin rakentamista verovaroin FC Lahti Osakeyhtiölle.

kari.naskinen@gmail.com