lauantai 30. tammikuuta 2010

Vanhanen Berlusconi

Ollaan ihmetelty ja naureskeltu italiaanojen systeemeille, kun pääministeri Silvio Berlusconi on saanut huseerata miten tahtoo, eikä äijää ole saatu kiipeliin selvistä rikoksistakaan, koska laki suojelee pääministeriä. Nyt meillä on tämän oman naissankarimme Matti Vanhasen kanssa vähän samantapainen ongelma. Vaikka Keskusrikospoliisi päätyisi siihen, että Vanhanen on tehnyt rikoksen Raha-automaattiyhdistyksen rahoja jakaessaan, ei Krp voi päättää esitutkinnan aloittamisesta pääministeriä vastaan. Siitä päättää perustuslakivaliokunta oikeuskansleri Jaakko Jonkan esityksestä.

Suomenkin lainsäädäntö näyttää siis olevan sillä tavalla makaroonimainen, että ministeri ja varsinkin pääministeri on eri asemassa kuin muut. Perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Kimmo Sasi sanoi Helsingin Sanomissa, että ”kynnys on asetettu perustuslaissa ministerin kohdalla korkealle”. Ihme juttu. Miksi ministeri saa tehdä rikoksia keveimmin perustein kuin muut?

Entä sitten, jos Vanhanen kaikesta löysäilyistä huolimatta joutuu oikeuteen? Siinä tapauksessa pitää perustuslakivaliokunnan antaa lausuntoa valtakunnanoikeutta varten, ja 17-jäsenisessä valiokunnassa on hallituspuolueilla selvä enemmistö: kepulaisia on 4, kokoomuslaisia 4, ruotsalaisia 2 ja vihreitä 1. Kuka uskoo, että valiokunta pystyy puolueettomaan lausuntoon?

Uutispäivä Demarin pääkirjoituksessa herätettiinkin eilen keskustelua riippumattoman perustuslakituomioistuimen tarpeellisuudesta. Toinen vaihtoehto olisi, että valtakunnanoikeuteen olisi puoluepolitiikasta riippumaton, suora reitti. Esimerkiksi oikeuskanslerin ja eduskunnan oikeusasiamiehen valtuuksia ja riippumattomuutta voisi vahvistaa ja heidän itsenäisyyttään voimistaa.

kari.naskinen@gmail.com