tiistai 12. tammikuuta 2010

Tappamiskasvatus aloitetaan jo päiväkodissa

Lahden Radiossa oli juttua siitä, leikkivätkö lapset päiväkodeissa leikkiaseilla. Ei varsinaisesti leikitä esimerkiksi pyssyleikkejä, mutta aselelut ovat kuitenkin sallittuja päiväkotialueella. Renkomäen päiväkodin lastentarhanopettaja Maaret Leppänen sanoi, että lapset voivat rakentaa esimerkiksi multilinkeistä (mitähän ne ovat?) aseita, mutta edes leikkiaseilla ei saa osoitella toisia.

Kauhajoen koulumurhien jälkeen puhuttiin samasta asiasta Helsingin lehdissä ja silloin joku Helsingin kaupungin päivähoidon asiantuntija Pirjo Verta sanoi, että ”ei pyssyjä voi kieltää”.

Päiväkodeissa pidetään aina silloin tällöin ns. lelupäiviä, jolloin kukin lapsi tuo kotoaan jonkin lelun. Pirjo Verta sanoi, että ”lelupäivän merkitys päiväkodin ja oman kodin yhteisessä arjessa on keskeinen, lelupäivän valinnoissa ja lasten leikeissä heijastuu ympäröivä elämä”.

Tämä heijastuminenko on tärkeintä? Kun Myyrmannissa, Jokelassa, Kauhajoella ja Espoon Sellossa tapetaan ihmisiä, niin tällaisen ympäröivän elämänkö on heijastuttava myös lasten leikkeihin?

Sen verran Helsingissä kuitenkin tarkennettiin ohjeita Kauhajoen murhien jälkeen, että päiväkotiin ei enää saa tuoda kuin yhden aseen per lapsi. Samoin sovittiin, että enää ei saanut ampua "aseettomia" kavereita tai sellaisia, jotka eivät halua olla mukana pyssyleikeissä. Eli kasvatuksellinen lähtökohta Helsingissä on, että vain yhdellä aseella sopii ampua - riittäähän sarjamurhaajallekin yksi ase.

Lahden Radion ohjelman jälkeen asiaa kommentoitiin radion internetsivuilla. Yleisin kommentti oli, että höpö höpöjä tällaiset puheet. Moni kirjoittaja sanoi, että hänkin on leikkinyt pyssyillä, mutta kun on terve päästään, niin ei ole murhaajaksi tullut – että pitää olla jotenkin häiriintynyt tai peräti sairas, jos tällaisista leikeistä saa vääränlaisia virikkeitä.

Siinäpä se. Kuka kontrolloi, kuka mahdollisesti saa vääriä virikkeitä? Tuhannen päiväkotilapsen joukossa on aina jokunen kelvotonkin.

Mistähän ovat tulleet ne virikkeet, joiden "ansiosta" Suomi on asukaslukuun suhteutettuna maailman aseistautunein kansa?

Parasta olisi nollatoleranssi. Enkä näin vanhana pasifistina ymmärrä sitäkään, miksi aseita yleensäkään on muilla kuin poliiseilla. Edes kilpa-ammunta ei ole tärkeätä. Miksi ampua pitää osata kenenkään muiden kuin poliisien?


kari.naskinen@gmail.com