tiistai 19. tammikuuta 2010

Grey City

Lahden kaupunginvaltuuston oikeistovoimat päättivät eilen, että parempi on tavoitella Grey City -arvoa kuin Green City -arvoa [grey = harmaa, green = vihreä, city = kaupunki]. Tervetuloa kaikki mahdolliset henkilöautoilijat Lahden keskustaan, me teemme teille uusia hienoja parkkipaikkoja.

Pakokaasupäästöissä ilmaan vapautuvat noki- ja nanohiukkaset aiheuttavat ihmisten terveydelle merkittävää haittaa. Nämä liikenteen myrkkypäästöjen hiukkaset ovat esimerkiksi biomassan poltosta syntyviä hiukkasia pienempiä, joten ne kulkeutuvat syvälle keuhkoihin aiheuttaen hengitystiesairauksia sekä altistaen myös sydän- ja verisuonitaudeille. Vuosittain diagnostisoidaan noin 2000 ennenaikaista sydän- ja verisuonitautien aiheuttamaa kuolemaa, joiden syinä voidaan pitää näitä pienhiukkasista.

Lahden keskustassa ongelma on tavallista suurempi: ilmanlaatu on herkästi huonontuva, koska keskusta sijaitsee harjujenvälisessä notkossa, jossa "ilmanvaihto" toimii huonosti.

Puolisoni Ulla Vaara kirjoittaa asiasta hyvin blogissaan 18.1. (http://www.vaaranaskinen.fi/).

Valtuusto päätti Lahden Grey City -hankkeesta yhden äänen enemmistöllä. Demokraattisessa järjestelmässä ei kuitenkaan katsota äänimäärien eroja, vaan päätös on aina päätös ja sen mukaan jatkossa toimitaan. Koville kuitenkin otti, sosiaalidemokraattien ryhmässäkin piti väriä tunnustaa - oikeiston harmaaksi se osoittautui yhdeksän kohdalla, mukana myös Lahden seudun ympäristölautakunnan puheenjohtaja Eero Vainio, joka kunnallisvaalikampanjassaan vetosi voimakkaasti joukkoliikenteen puolesta.

Kaupunginjohtaja Jyrki Myllyvirralle (Kok) asia tuntuu olevan hänen täälläoloaikansa tärkein. Kolme kertaa hän kävi maanantai-illan kokouksen aikana puhujapöntössä. Näin voimakas poliittiseen päätöksentekoon sekaantuminen todistaa, että Myllyvirta on kaikista edeltäjistään poiketen enemmän poliitikko kuin asiantuntijajohtaja. Vastaavalla tavalla hän menetteli kaupunginorkesterin intendentin Tuomas Kinbergin vastuuvapausasiaa käsiteltäessä.

Sen sijaan vihreiden valtuustoryhmän puheenjohtaja Saara Vauramo ei käynyt puhumassa kertaakaan, sillä hän ei rohjennut tulla kokoukseen ollenkaan. (Saara Varamon appiukko on Lahden keskustan kiinteistöporhoihin kuuluva Erkki Puolakka).

Sosiaali- ja terveyslautakunnan puheenjohtaja Sari Niinistö (Kok) kävi valittamassa sitä, että kerran hän ei ollut saanut autoaan ihan kuntosalin oven eteen, eli parkkipaikoista on pulaa. Niin sitä pitää terveyslautakunnan puheenjohtajan neuvoa kuntoilijoita! Terveellisemmän Lahden puolesta äänestivät Kokoomuksesta Seppo Hakala, Matti Kataja, Leena Luhtanen, Arja Nikkanen, Tuija Nurmi, Pentti E Rantanen ja Marja-Leena Taavila.

Lahden lehdillekin valtuuston päätös oli iso voitto. ESS oli kaivanut toriparkkilausuntoja antamaan kaikki mahdolliset sen puoltajat, eläkkeellä olevat halpahallikauppiaatkin. Samaan kampanjaan osallistui Uusi Lahti, ja myös demarien Viikko-Hämeen päätoimittaja-valtuutettu Jarkko Nissinen äänesti maanantaina harmaan Lahden puolesta.

kari.naskinen@gmail.com