keskiviikko 20. tammikuuta 2010

Vasemmistoliitto ei ole toivottu ryhmä Lahden kaupunginvaltuustossa

Tämän päivän Etelä-Suomen Sanomien pääkirjoitussivulla haukutaan Lahden kaupunginvaltuuston viittä jäsentä ”änkyröiksi”, koska he vastustavat ”kaikkea”. Vasemmistoliiton koko valtuustoryhmän haukkui viime viikolla kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Ilkka Viljanen (Kok) samasta syystä.

Voimansa tunnossa olevan Kokoomuksen elämöinti on näin saanut suorastaan fasistisia piirteitä. Kun Vasemmistoliitto on vastustanut Sibeliustalon rakentamista, eteläisen ohitustien Launeen-linjausta, Ranta-Kartanon kaavaa ja nyt viimeksi toriparkkia, niin Vasemmistoliiton katsotaan edustavan väärää politiikkaa eikä oikeastaan kuuluisi ollenkaan lahtelaiseen päätöksenteko-organisaatioon.

Kokoomus ja ESS tulkitsevat niin, että vain niiden oma (ja poikkeuksetta yhteinen) kanta kaikkiin asioihin on oikea. Mutta entäpä jos viidellä ”änkyrällä” eli Matti Kauppilalla (Vas), Vuokko Kautolla (Vas), Eino Vuorella (Vas), Eila Jokisella (SDP) ja Tuija Nurmella (Kok) on sittenkin hyvät perustelut kannanotoilleen? Entäpä jos heidän mielestään näitä isoja rakennushankkeita tärkeämpiä ovatkin esimerkiksi terveydenhuollon, päivähoidon ja koulujen, kirjastojen ja joukkoliikenteen toiminnan laadun ja määrän parantaminen? Entä jos heidän mielestään demokratiaan kuuluu myös mielipiteenvapaus?

Kansanäänestyksiä näistä asioista ei ole voitu järjestää, koska lahtelaisten enemmistö olisi paljastunut änkyröiksi.

Torin seudun asemakaavasta päätettäessä (änkyröiden vastustaessa) tuli päätökseen maininta siitä, että toriparkin investointi ei saa rasittaa kaupunkia taloudellisesti. Änkyrät ja muutkin tietävät, että tuo lausuma on ihan haistapaskapuhetta. Jos toriparkin rakentaa kaupungin omistama Lahden Pysäköinti Oy (Siltapuisto), voidaan veronmaksajille selittää, että eihän se kaupungin taloutta rasita, sehän on itsenäinen yhtiö. Toimialajohtaja Timo Ahonen sanoi jo eilen televisiossa, että asiasta päättää aikanaan Lahden Pysäköinti Oy:n hallitus – eikä demokraattisesti valitulla valtuustolla ole sanansijaa.

P.S. 21.1.
Muiden valtuutettujen mollaamista jatkaa tänään ilmestyneessä Viikko-Hämeessä valtuuston varapuheenjohtaja Mika Kari (SDP). Hän kirjoittaa toistuvasti vähemmistöön jäävistä "perusänkyröistä" ja "älykkäästä oppositiosta". Ilmeisesti perusänkyröitä ovat ainakin ne viisi ESS:n luettelemaa, siis myös Mika Karin puoluetoveri Eila Jokinen.

Ennen "änkyröillä" tarkoitettiin SKP:n vähemmistöläisiä tai tietyntasoista humalatilaa. Koska nämä luonnehdinnat eivät esimerkiksi Eila Jokiseen sovi, niin jotakin muuta Mika Kari tarkoittaa. Piti hakea selitystä. Yhden sellaisen on antanut Jyrki Lehtola Aamulehdessä (22.9.2008): "Änkyrä on muutoshaluton, valittava vanhus, joka on esteenä toisten ilolle." Ettäs tiedätte, valtuutettu Eila Jokinen.

kari.naskinen@gmail.com