lauantai 9. tammikuuta 2010

Onko biljardi urheilua?

Jos samaan hiihtokilpailuun pantaisiin Matti Heikkinen, Hannu Manninen, Paavo Puurunen ja Aino-Kaisa Saarinen, jäisi Hollolan likka viimeiseksi. Tästä huolimatta hänet valitaan Suomen urheilugaalassa maanantaina viime vuoden parhaaksi urheilijaksi.

Naiset vaativat tasa-arvoista kohtelua. Palkkaakin pitäisi saada yhtä paljon kuin miehet, ja urheilussa palkkioiden pitäisi olla samansuuruiset. Mutta mitä tasa-arvoa se on, että feministeille pitää olla omat sarjat urheilussa? Eivätkö naiset ole samanlaisia ihmisiä kuin miehetkin?

Ainoat tasa-arvoiset urheilulajit taitavat olla moottoriurheilu ja ratsastus, joissa on pärjättävä, olkoon sukupuolisuuntautuneisuus mikä tahansa.

Näillä perusteilla lähetin oman äänestyslistani Urheilugaalaan seuraavanlaisena (kuulun B-jäsenenä Urheilutoimittajain liittoon):

1. Matti Esko, lentopallon Maailman liigan passaritilaston ykkönen. Kysymys lajista, jota harrastetaan jalkapallon jälkeen seuraavaksi eniten maailmassa.
2. Markku Koski, lumilautailun maailmanmestari. Laji, joka pitäisi ottaa myös Salpausselän kisojen ohjelmaan, niin saataisiin uutta yleisöä, koska meitä vanhan ajan hiihtopenkkiurheilijoita ei kohta enää ole.
3. Sami Haapakoski, maailman paras lajissaan, Suomen kansallispelissä.
4. Mika Ahola, enduron maailmanmestari. Tämä on se kova (ehkä kovin) moottoriurheilulaji, jossa kilpaillaan myös Päijänteen ympäriajossa.
5. Mika Immonen, voittanut kolmena vuonna peräkkäin US Openin ja on myös maailmanmestari. Jos biljardi lasketaan urheiluksi, kuuluu Immonen ilman muuta listalle. Jotkut eivät laske, mutta mikähän ero urheilullisuuden näkökulmasta on esimerkiksi golfilla, keilailulla, biljardilla ja hiihtosuunnistuksella.
6. Jukka Keskisalo, pitkänmatkanjuoksija mukana listalla isänmaallisista nostalgiasyistä.
7. Matti Heikkinen, Suomen paras hiihtäjä, ja on tänä vuonna jatkanut siitä, mihin viime vuonna jäi.
8. Jussi Veikkanen, maailman kovimman urheilukilpailun Ranskan ympäriajon vuoristoetappien johtajanpaita päällä ensimmäisenä suomalaisena.
9. Tanja Poutiainen, menköön nyt, kun voitti sentään laajasti harrastetun ja seuratun alppilajin maailmancupin (suurpujottelu).
10. Aino-Kaisa Saarinen, piti panna listalle, etteivät hylkää äänestystäni, sillä Aino-Kaisan nimen puuttuminen olisi voitu tulkita vääränlaiseksi taktikoinniksi. Sitä ei kuitenkaan takavuosina koskaan tulkittu taktikoinniksi, kun iso joukko urheilutoimittajia ei pannut kymmenen parhaan joukkoon maailmanmestaruuksia voittaneita Keke Rosbergia, Mika Häkkistä eikä Kimi Räikköstä.

Mutta onko shakinpeluu urheilua? Kyllä siinä missä moni muukin urheiluksi luokiteltava laji. Siksi listalle voisi panna myös Tomi Nybäckin (24), Suomen kaikkien aikojen menestyneimmän pelaajan. Nybäckin saavutusluettelo on pitkä, esimerkiksi vuoden 2008 shakkiolympialaisissa hän voitti kuudennella kierroksella maailmanlistalla neljäntenä olleen Magnus Carlsenin, mikä on suurin yksittäinen suomalaisvoitto kautta aikojen. Maailmanlistalla Nybäck on korkeammalla kuin Mikko Ilonen ja Jarkko Nieminen omilla listoillaan.

kari.naskinen@gmail.com