tiistai 17. marraskuuta 2009

Ylähuoneen valinnat synnyttivät Lahdessa poliittisen kriisin

Turhaan ei Matti Kataja (Kok) nimitellyt Lahden urheiluhalliyhdistystä "Lahden Ylähuoneeksi". Vähempiarvoinen alahuone on kaupunginvaltuusto, ja jossakin näiden alapuolella toimii kaupunginhallitus. Nyt ovat Ylähuoneen henkilövalinnat aiheuttaneet tämän valtuustokauden ensimmäisen poliittisen kriisin. Kun Kokoomus ja SDP sopivat Ylähuoneen hallituksen henkilövalinnoista kahdestaan ilman pienten valtuustoryhmien apua, julkaisivat alahuoneen pienimmät ryhmät paheksuvan julkilausumansa, minkä ne itkien toimittivat Etelä-Suomen Sanomiin.

ESS:n tämän päivän lehden uutisvalinnoissa tämä pienten sodanjulistus sai tietenkin ison arvon: neljän palstan levyinen näyttävä juttu. Sen sijaan kahta jäähallia vähäpätöisemmän Sibeliustalon johtajan Antti Vihisen lähtö Lahdesta oli vain tulitikkulaatikon kokoisen jutun väärtti - Etelä-Suomen Sanomia ei Sibeliustalo kiinnosta, ennen kuin se saadaan Lahden kaupunginorkesterin hallintaan.

Ylähuoneen tekee poliitikkojen kannalta kiinnostavaksi se, että tässä Lahden tärkeimmässä poliittisessa hallintokunnassa ei olla mistään muista riippuvaisia. Kokouksiakin varten ovat omat edustustilat (kuva), ja Ylähuoneella on hyvä maine rempseänä toimielimenä. Tosin ajat ovat sielläkin muuttuneet: viime talvena oli tarjoilu Uusi Lahti Cupin kutsuvierastilaisuudessa laimentunut pelkäksi keskiolueksi ja vedeksi.

kari.naskinen@gmail.com