maanantai 16. marraskuuta 2009

Vihinen sai tarpeekseen

Sibeliustalon johtaja, filosofian tohtori Antti Vihinen jättää Lahden. Vihinen lähtee maaliskuussa virkavapaalle ja siirtyy professoriksi Karlsruhen kansainväliseen yliopistoon Saksaan. Jokseenkin varmaa on, että tuolta reissultaan Vihinen ei Lahteen palaa.

Vihinen on tehnyt Sibeliustalosta liiketaloudellisen erikoisuuden. Se toimii omillaan, aivan toisin kuin muut vastaavat kongressi- ja kulttuuritalot Suomessa. Sibeliustalo on kaupungin omistama osakeyhtiö, jonka tulee kaupunginvaltuuston päätösten perusteella toimia niin, ettei toiminnasta aiheudu kuluja kaupungin veronmaksajille. Lahden Sibeliustalo Oy saa kaupungin kassasta vuokra-avustusta noin 800 000 euroa, minkä summan se kuitenkin maksaa takaisin kaupungin kassaan, koska Sibeliustalo Oy on kaupungin omistamassa talossa vuokralaisena.

Varsinaista toiminta-avustusta Sibeliustalo ei saa ollenkaan. Tämä tarkoittaa sitä, että Sibeliustalon on omalla bisneksenteollaan onnistuttava tekemään vähintäänkin nollatulos. Näin on myös käynyt.

Muissa kaupungeissa tällaiset kongressi- ja kulttuuritalot saavat selvää rahaa toimintansa pyörittämiseen. Kun lasketaan, paljonko tällaisten laitosten nettokäyttökustannukset olivat vuonna 2007 veronmaksajille, niin näin ne menivät kärkipään osalta (euroa/asukas):

34 Hämeenlinna
29 Vantaa
25 Tampere
20 Mikkeli
20 Helsinki
19 Espoo
16 Oulu
14 Kotka
14 Kajaani
13 Savonlinna
8 Lahti

Nuo Lahden 8 euroa/asukas kuitenkin siis palautuivat kaupungin kassaan.

Ei ihme, että kansainvälinen yliopistomaailmakin on kiinnostunut Vihisestä, jonka professuurin vastuualueet Karlsruhessa ovat kansainvälinen turismibisnes, tapahtumatuottaminen, kulttuurihallinto ja kaupunkien vetovoimatekijät.

Lahden yksi tärkeimmistä vetovoimatekijöistä on Sibeliustalo. Lahden poliittisessa ymmärryksessä tämä ei kuitenkaan ole itsestäänselvyys. Tälläkin hetkellä on vielä epävarmaa, saako Sibeliustalo Oy 70 000 euron lisäyksen ensi vuoden vuokratukeensa, minkä se tarvitsee, koska Lahden kaupunginorkesteri tulee ensi vuonna lohkaisemaan lisää päiviä Sibeliustalon kokonaiskäyttöajasta. Nämä lohkaisut ovat pois siitä bisneksenteosta, millä Vihinen ja kumppanit myyvät Sibeliustalon saleja ulkopuolisille tarvitsijoille.

Veikkaan, että Vihisen lähtöön ovat yksiä syitä tämäntapaiset kiemurtelut kaupungintalolla. Lahdessa puhuttiin ennen kaupunginvaltuustossa olevasta ”urheilupuolueesta”. Vihinen sen sijaan on tuntenut nahoissaan Lahden ”orkesteripuolueen”, jota kaiken lisäksi vetävät ulkoparlamentaariset voimat. Nyt nämä voimat ovat päässeet yhteen keskeiseen tavoitteeseensa.

kari.naskinen@gmail.com