tiistai 3. marraskuuta 2009

Verotustiedot paljastavat vain osatotuuden

Kone Oyj:n pääjohtaja Matti Alahuhta sanoi maanantaiaamuna televisiossa, että Suomen kilpailukyvyn parantamiseksi pitäisi työntekijöiden palkkoja alentaa. Viime vuoden verotustiedot julkistettiin samoilla kellonlyömillä, ja niiden mukaan Alahuhdan ansiotulot olivat neljänneksi suurimmat koko maassa, vähän yli 4 miljoonaa euroa. Kannattaisiko Alahuhdan ihan vain esimerkin vuoksi pudottaa aluksi omaa palkkaansa, mikä viime vuonna oli 337 492 euroa kuukaudessa?

Lahden suurituloisin oli Poltimon omistaja Harald Relander, melkein samaa luokkaa Alahuhdan kanssa, 3,5 miljoonaa euroa. Koska Relander ei kuitenkaan käy töissä, hänen tulonsa koostuvat melkein kokonaan pääomatuloista. Relanderin ansiotulot olivat viime vuonna vain 34 295 euroa. Kunnallisveroa Lahden kaupungille Relander maksoi 6500 euroa.

Verohallinnon tilastot eivät kuitenkaan paljasta rikkauksista kuin osatotuuden. Julkista tietoa eivät nimittäin enää ole ihmisten omaisuuksien arvot. Näin päätti vuonna 2006 Matti Vanhasen (Kesk) ja Eero Heinäluoman (SDP) hallitus, kun se antoi määräyksen varallisuuveron keräämisen lopettamisesta. Koska tätä veroa ei kerätä, ei myöskään tietoja varallisuudesta anneta.

Tuoreimmat tiedot ovat siis vuodelta 2005. Silloin Alahuhdan omaisuuden arvo oli 11 miljoonaa euroa ja Relanderin 20 miljoonaa euroa.

Veroviranomaisten julkistamissa tiedoissa on puutteellisuuksia muutenkin. Helsingin Sanomien taloustoimittaja Juha-Pekka Raeste kirjoittaa tämän päivän lehdessä, että verotiedoissa eivät näy pörssin ulkopuolisista yhtiöistä saadut verovapaat osingot. Tällaisia osinkoja maksettiin viime vuonna miljardi euroa, ja olivat siis verovapaita!

kari.naskinen@gmail.com