perjantai 13. marraskuuta 2009

Mauno Saari yrittää olla Haavikko

Kirjallisuuden Finlandia- ja Tieto-Finlandia-palkintojen esiraatien valinnat ovat herättäneet protestointia. On pidetty vääränä, kun mukaan ei ole kelpuutettu lukijoiden suosimia kirjoja, vaan raadit ovat tehneet valintansa ihan itsenäisesti omia näkemyksiään noudattaen. Ilmeisesti ehdokaslistalle kaivataan Reijo Mäkeä, Ilkka Remestä ja Mitä missä milloin -vuosikirjaa.

Yksi tällainen raadin hylkäämä kirja on Mauno Saaren kummallinen elämäkerta Paavo Haavikosta. Joidenkin mielestä se kuuluisi vuoden parhaiden tietokirjojen joukkoon. Ei kuulu, on täyttä potaskaa.

Saarta on totuttu pitämään hyvänä kirjoittajana, mutta nyt on mies mennyt täysin sekaisin. Jo kirjan pitkä esipuhe on sekava, kun Saari yrittää selittää, mitkä osat tekstistä ovat Haavikkoa itseään ja mitkä vähän sinne päin. Eikä lukija mitään tolkkua saakaan. Tietokirja tämä ei ole, ja kaunokirjallisena teoksena se on myös kelvoton, koska Saari ei ole Haavikko, vaan tässä tapauksessa pelkästään Haavikon plagiaattori.

Saari on yrittänyt tehdä Haavikko-nimisestä miehestä (Otava, 2009) oman taideteoksensa, mutta on epäonnistunut pilaamaan Haavikonkin tekstit tekemällä niistä epäjärjestyksessä olevaa mökellystä.

Mauno Saari ”on mies, joka nousi Haavikon harteille, kun harteita ei enää näkynyt eikä Haavikko ollut sanomassa, että iso mies, et viitsis seisoa omilla jaloillas”, kirjoitti Jyrki Lehtola Iltalehdessä.

Mauno Saaren kirjaa varjostaa myös se, että julkisuudessa olleiden tietojen mukaan Saari ”ahdisteli” Haavikkoa tämän viime vaiheissa – pyrki ohittamaan Haavikon lähisukulaisetkin. Riitta Lindegrenin juttu Helsingin Sanomien Kuukausiliitteessä antoi brutaalin kuvan Saaresta. Erikoisen kuvan myös Saaren ja Haavikon kaveruudesta antaa sekin, että Saari on Haavikon kuoleman jälkeen julkaissut valokuvia kuolemankielissä olleesta, kurjannäköisestä Haavikosta. Saaren kirjan myyntiä tällainen sosiaaliporno saattaa edistää, ja entisenä iltapäivälehden päätoimittajana Saari tietenkin tuntee nämä menekinedistämistavat.

"Kukaan muu ei elä elämääsi loppuun saakka paitsi sinä itse”, sanoi Paavo Haavikko. Mauno Saari panee paremmaksi, yrittää elää Haavikon elämää vielä tämän kuoltuakin.

kari.naskinen@gmail.com