tiistai 10. marraskuuta 2009

Kaukolämpöä Lahdesta Kiinaan

Kansanedustaja Jouko Skinnari (SDP) käytti kaupunginvaltuuston kokouksessa eilen puheenvuoron, missä hän ehdotti tutkittavaksi, voisiko Lahti Energia Oy ryhtyä viemään kaukolämpöä Kiinaan.

Hieno idea. Kun Skinnari on aikaisemmin suunnitellut Päijänteen veden viemistä Afrikkaan, niin nyt pitäisi selvittää lisäksi, voisiko kaukolämpöputkessa liikkuvan veden käyttää Kiinassa juomavetenä, koska siellä on pulaa hyvästä vedestä.

Nyt kun Itämeren kaasuputkihanke on jo loppusuoralla, voisi Skinnari houkutella Paavo Lipposen vaihteeksi tämän uuden putkihankkeen lobbariksi. Tämä olisi helpompikin homma, sillä Virrolla ei olisi mitään sananvaltaa lämpöputkiasiassa.

KOIRAVERO PALAA
VASTA 2011

Valtuuston maanantaisen kokouksen pääasia oli ensi vuoden verotuksesta päättäminen. Kiinteistöverot nousevat, mutta tuloverotus pysyy ennallaan. Kunnallisen tuloveroprosentin korottamista 19:sta 19,5:een ehdotti Vasemmistoliitto, koska sen tulkinnan mukaan Lahdessa syyllistytään nyt alibudjetointiin. Tämä näkyy mm. sosiaali- ja terveyspuolella palveluiden heikentämisenä.

Tuloveron kiristämisen kannattajat jäivät äänestyksessä selvään vähemmistöön: Antti Holopainen (Vas), Pekka Järvinen (Vas), Matti Kauppila (Vas), Hilkka Leppänen (Vas), Eino Vuori (Vas), Lasse Koskinen (Pers), Rami Lehto (Pers), Harri Nieminen (Pers), Kai Kuokkanen (Vihr), Marjo Loponen (Krist).

Koiraveron palauttamisesta ei edes äänestetty, vaikka Maija-Liisa Lindqvist (Kesk) ja Raimo Kotala (Sen) ilmoittivat olevansa koiraveron perimisen kannalla. Todennäköistä on, että koiraveron kantamiseen ryhdytään taas vuonna 2011, koska silloin oltaneen selvästi vaikeammassa taloustilanteessa kuin nyt. Vuoden 2011 talousarviota tehtäessä joudutaan kääntämään kaikki pienimmätkin kivet ja kannot, ja silloin koiraverokin tulee palautettavaksi. Ehkä myös kissavero otetaan uutena ohjelmaan. Maija-Liisa Lindqvist olisi varmaan myös sikaveron kantamisen kannalla.

kari.naskinen@gmail.com