tiistai 4. elokuuta 2009

Vanhasen-Kataisen hallitus ei turvaa peruspalveluita

Valtiovarainministeriön budjettiesitys ensi vuodelle on täysin riittämätön peruspalvelujen turvaamiseksi. Kuntien palvelutuotanto heikkenee merkittävästi kasvavan työttömyyden ja vähenevien verotulojen takia, mutta budjettiesitys ei tuo asiaan riittävää korjausta. Tämän takia kuntien velkataakka ja veronkorotuspaineet lisääntyvät, ja kunnissa joudutaan miettimään yhä uusia säästökohteita. Vähintään joka kolmas kunta suunnittelee ensi vuodeksi lomautuksiakin kaiken muun kurjuuden lisäksi.

Vanhasen - Kataisen hallitus on totaalisesti epäonnistunut. Sen ainoa poliittinen linjaus on ollut verojen alentaminen. Tästä se ei ole suostunut tinkimään, vaikka hallitus teki tämän ohjelmallisen päätöksensä jo vuonna 2007, jolloin elettiin voimakasta nousukautta. Nyt sitten Katainen sanoo, että veroja on pakko kiristää vuosina 2011-12 valtion liiallisen velkaantumisen takia. Näin asia varmasti onkin - Vanhanen ja Katainen panevat liriin jo seuraavaa hallitusta.

Kataisen veropolitiikkaan kuuluu se, että tuloverotusta ei kuitenkaan kiristetä. Tämä olisikin kokoomuslaiselle ideologialle kauhistus, koska valtion keräämä tulovero palkoista ja muista ansioista on ainoa progressiivinen veromuoto. Siksi halutaan siirtyä voittopuolisesti rikkaampia suosiviin välillisiin veroihin ja maksuihin. Kokoomuksen peruslähtökohta on, että peruspalveluihin kerättäisiin rahat ensisijaisesti kunnallisveroilla, jotka eivät ole progressiivisia.

Lahdessa tilanne ei ole niitä pahimpia, mutta jyrkkä muutos on täälläkin menossa. Kaupungin vuosikate (tulojen ja menojen erotus) oli kolmen viime vuoden aikana yhteensä 142 miljoonaa euroa. Varsinkin vuodet 2007 ja 2008 olivat ennätyksellisen hyviä. Nyt näyttää siltä, että tänä vuonna vuosikate jää noin 20 miljoonaan euroon.

Lahden tilannetta huonontaa 90-luvun laman tavoin kasvava työttömyys. Se huitelee jo 15 prosentissa. Koko maassa työttömien määrä ylittänee ensi vuonna 300 000:n rajan. Kataisen - Vanhasen hallituksen toimet tässä tilanteessa ovat riittämättömiä. Pelkät toivotalkoot eivät paljon auta.

Lahden rahatoimiston talousraportissa tammi-toukokuulta todetaan, että Lahden valtionosuudet jäävät 400 000 euroa alle talousarvion. - "Hallitus on kuitenkin varautunut valtionapujen tilapäiseen lisäämiseen, mikä kuitenkin edellyttää maltillista kunta-alan palkkaratkaisua", sanotaan raportissa toiveikkaasti.

Näin kiristys menee. Ennen eduskuntavaaleja Katainen lupasi Kokoomuksen puheenjohtajan ominaisuudessa, että Kokoomus järkkää Sari Sairaanhoitajalle ja kaikille muillekin matalapalkkaisille kunnon palkankorotukset. Nyt valtiovarainministerinä Katainen vaatii kuntakentältä palkkamalttia vastineeksi valtionavuille.

Peruspalvelujen turvaamiseksi kuntien valtionosuuksiin tulisi saada vähintään 250 miljoonan euron korotus Kataisen budjettiesitykseen verrattuna; nyt se pitää sisällään vain indeksitarkistukset ja muut lakisääteiset muutokset. Jo tänä vuonna tarvittaisiin lisätalousarvioon 100 miljoonaa euroa.

kari.naskinen@gmail.com