sunnuntai 9. elokuuta 2009

Tuoteselosteet saatava täydellisemmiksi

"Yhdysvalloissa kansa on raivoissaan siitä, että pankkiirit korjaavat voitot ja käärivät ylisuuret palkkiot taskuihinsa." (HS 9.8.)

Suomessa järjestelmä on demokraattisempi. Osa yritysten voitoista ohjataan Kokoomukselle ja Keskustalle, jolloin ne palautuvat hyödyttämään meitä kansalaisia. Nyt vain pitäisi täydentää tavaroiden tuoteselosteita niin, että ostaja tietäisi, mille puolueelle osa hänen maksamastaan tavaran hinnasta ohjautuu. Kun esimerkiksi käy ostoksilla Tarjoustalossa, tulisi vessapaperipakkauksen tuoteselosteessa olla prosenttijakauma siitä, miten puoluetuki jakautuu. Saman pitäisi koskea Iskun pöytiä, Kempin hitsausvehkeitä, Oilonin öljypolttimia, Sinuhen pullia, Stalan tiskipöytiä, Etelä-Suomen Sanomien tilausmaksua jne. Osaisi välttää, jos poliittinen tuoteseloste ei tyydyttäisi.

Tarjoustalon omistaja Kyösti Kakkonen on sanonut, että yritysten lahjoittaessa rahaa puolueille on kysymys "maksullisesta arvovalintavaikuttamisesta". Eivät ne huvikseen vaalirahoitusta jakele. Kun Sampo, osaksi valtion omistama vakuutusyhtiö, sponsoroi Kokoomusta 125 000 eurolla, oli Sammon hallituksen puheenjohtajalla Björn Wahlroosilla samat ajatukset kuin Kakkosella: "Yritykset eivät ole hyväntekeväisyysorganisaatioita", sanoi Wahlroos viime vuonna Mainontapäivän tilaisuudessa Helsingissä. Vaikuttamisesta kysymys on.

Tuttu asia tämä on Lahdessakin. Kun 15 lahtelaista yritystä antoivat Kokoomukselle viime kunnallisvaalien alla torille pystytetyn lasipalatsin, sanoivat yrittäjät, että "mukaan lähteneet lahjoittajat haluavat positiivisia päätöksiä. - - - Sen minkä kunnallispolitiikkaan panostat, saat takaisin." (Uusi Lahti 10.9.2008) Käytännön esimerkkinä yrittäjät mainitsivat toriparkkihankkeen, jonka osalta he odottavat nyt Kokoomukselta myönteistä kannanottoa.

Törkeintä tässä tuoreimmassa vaalirahapaljastuksessa on, että Kokoomusta ovat rahoittaneet myös valtionyhtiöt. Valtion omistamia yhtiöitä pyöritetään veronmaksajien rahoilla, ja sitten kun voittoa syntyy, siirretään osa voitoista Kokoomukselle.

kari.naskinen@gmail.com