sunnuntai 23. elokuuta 2009

Myllyvirta kyllästynyt Kataisen kuntapolitiikkaan

Kun Mikkelin kaupunginjohtajana 12 vuotta ollut Jyrki Myllyvirta haki Lahden kaupunginjohtajaksi, hän sanoi, että "en pitäisi epälojaalisena, jos ihminen näin pitkän työrupeaman jälkeen harkitsee jotain uutta" (ESS 11.3.2007). Nyt Myllyvirta hakee pois Lahdesta kahden vuoden työrupeaman jälkeen - ei ole sitoutuminen järin suurta.

Perimmäinen syy Myllyvirran poislähtöhaluun lienee kuitenkin se, että kuntatalous on nyt painunut historiallisen vaikeaan tilanteeseen, ja painuminen vain syvenee ensi vuonna. Kaupunginjohtajan hommat eivät herkkua ole. Tosin näistä samoista asioista on kysymys Kuntaliitossa, joka on kuntien edunvalvontajärjestö. Se ei kuitenkaan ole samalla tavalla uppoavassa veneessä kuin yksittäiset kunnat tällä hetkellä.

Kunnat ovat ajautuneet yleisen laman seurauksena vaikeuksiin, joita Myllyvirran oman puolueen valtiovarainministeri Jyrki Katainen ei yhtään helpota. SDP:n puheenjohtaja Jutta Urpilainen vaati jo viime syksynä valtiolta 600 miljoonan euron lisäpottia kuntien valtionavustuksiin, mutta Katainen kieltäytyy edelleen, koska hänen mielestään kuntien talousvaikeudet ovat niiden itsensä aiheuttamia. Jos Jutta Urpilaisen ehdotus hyväksyttäisiin, se tietäisi Lahdelle 10-12 miljoonan euron avustusta valtiolta. Tämä summa jos saataisiin, ei Lahdessa tarvitsisi pohtia veroprosentin nostamista 19:sta 19,5:een.

Kuntien itsensä aiheuttama? Lyhyen kommentin tähän antoi Kuntien takauskeskuksen toimitusjohtaja Heikki Niemeläinen:
"Kuntatalouden huononeminen ei johdu kunnista, vaan siitä, että kuntatalous on toimeksiantotaloutta" (HS 8.8.). Valtio määrää, mitä palveluita kuntien on asukkailleen järjestettävä, mutta ei anna riittävästi rahaa.

Valtio väistää törkeästi vastuutaan, sillä jo perustuslain mukaan julkinen hallinto eli valtio ja kunnat ovat yhteisvastuullisesti velvollisia huolehtimaan perusoikeuksien toteutumisesta. Erityislaeilla nämä tehtävät on siirretty kuntien tehtäviksi, mutta ei valtio voi kuitenkaan rahoitusvastuustaan luistaa, jos tilanne kunnissa menee mahdottomaksi. Vanhasen - Kataisen hallitus ei perustuslakia noudata.

Vasemmistoliiton uusi puheenjohtaja Paavo Arhinmäki kävi tänään Lahden satamassa puhumassa. Hän kertoi olleensa eilen Vihdissä, jossa käydään kunnallisvaalikampanjaa uusittavien vaalien takia.

"Kokoomus oli Vihdissäkin Kataisen johdolla pitämässä toivotalkoitaan, kävivät kävelyttämässä vanhainkodin asukkaita. Tätä on Kokoomuksen politiikka: käydään yhtenä aamupäivänä vuodessa kävelyttämässä vanhuksia, ja samanaikaisesti tehdään politiikkaa, jolla supistetaan kuntien mahdollisuuksia hoitaa vanhuksia. Seuraavat neljä vuotta Vihdin vanhuksetkin joutuvat katselemaan seiniä, kun ei ole tarpeeksi hoitohenkilökuntaa kävelyttämään; Kokoomuksen toivotalkooväki tulee taas neljän vuoden kuluttua", sanoi Arhinmäki.

Takaisin Myllyvirtaan. Olisi pettymys, jos Myllyvirta lähtisi. Lahti joutuisi taas johtajuuskriisiin. Siitä olisi kysymys, jos kaupungin poliittinen organisaatio näinä hankalina aikoina olisi taas kyynärpäitä myöten samassa tilanteessa kuin 2-3 vuotta sitten. Juuri kun Myllyvirta on päässyt kunnolla sisään Lahden kuvioihin - ja on hoitanut tonttinsa hyvin - olisi harmillista, jos taas pitäisi alkaa kaikki alusta jonkun keltanokan kanssa. Uusi kunta -hankkeen kannaltakin olisi myönteinen asia, jos Myllyvirta olisi mukana vetämässä sitä, koska hänellä on kokemusta vastaavanlaisesta, onnistuneesta operaatiosta Mikkelin seudulta.

kari.naskinen@gmail.com