tiistai 25. elokuuta 2009

Kaikkien aikojen paras lahtelainen maalintekijä Erkki Laine (1957 – 2009)

Jääkiekkoilija Erkki Laine ei ollut taikauskoinen. Hänen pelinumeronsa oli aina 13. Ehkä se olikin hänen onnennumeronsa. Pelipaita ei kuitenkaan ollut Ekillä päällä, kun hän viikonvaihteessa menehtyi veneonnettomuudessa.

Lahden kaikkien aikojen parhaiden jääkiekkoilijoiden listalla Erkki Laine kuuluu aivan kärkeen. Maalintekijänä Laine oli ylivertainen. Hänen kaksi maaliaan Kanadan verkkoonkin olivat osaltaan ratkaisemassa sitä, että Suomi sai ensimmäisen olympiamitalinsa Calgaryssa 1988.

Erkki Laine oli urheilija, joka aina muisti kotikaupunkinsa. Ruotsissa, Saksassa ja Sveitsissä ammattilaisena pelattuaan hän joka kerta palasi Reippaaseen, vaikka tällaiselle maalitykille olisi ottajia SM-liigassa ollut muitakin. Tästä huolimatta hän teki taas sopimuksen Reippaan kanssa, vaikka Lahden jääkiekkoilussa varsinkin 1980-90-luvuilla oli krooninen rahapula – pelaajien palkkasaatavien kanssa oli vähän niin ja näin, ja Laine kyllä tiesi tämän.

”Lahdessa on koti ja vanhat kaverit. Tänne on aina ollut hyvä palata”, sanoi Erkki Laine Iltalehden haastattelussa syksyllä 1992, kun yksi Reipas oli tehnyt konkurssin ja toinen alkoi rimpuilla SM-liigassa.

Laine on Lahden SM-liigatilaston kaikkien aikojen ykkönen pistepörssissä. Kahdeksan liigakauden aikana hän teki Reippaan joukkueissa 185 maalia ja antoi 124 maalisyöttöä (yhteensä 309). Ekin kausikohtainen ennätys oli 41 + 15 = 56; nämä lukemat syntyivät SM-liigassa 1982-83, jolloin pelattiin 36 ottelukierrosta. Tämän ennätyksen rikkoi vasta kaudella 2007-08 Pelicansin Matias Loppi: 18 + 40 = 58, mutta ottelukierroksia oli peräti 56.

Reippaan paras maalintekijä Laine oli neljänä kautena, ja ennätys siis 41 maalia kaudella 1982-83. Pelicansin paras maalintekijä on 2000-luvulla jäänyt kausittain 14-23 maaliin, vaikka otteluja pelataan nykyisin huomattavasti enemmän kuin Laineen aikoina.

Erkki Laine nousi Kiekkoreippaan edustusjoukkueeseen kaudelle 1975-76. Se oli se ikimuistoinen kausi, minkä päätteeksi Kiekkoreipas nousi ”Divarista” SM-liigaan – Erkki Laineen maalilla. Karsintaottelussa oli vastustajana Kärpät. Ottelu pelattiin Oulussa, ja jatkoajalla Eki iski ratkaisukiekon lähes siniviivalta maaliin Ari Hellgrenin längistä.

Se oli epätyypillinen maali Laineen tekemäksi. Hän ei ollut kova lämärienvetäjä, vaan suurin osa hänen maaleistaan syntyi rannelaukauksilla tai taiturimaisesti aika läheltä maalia.

”Pahimpia vastustajia, mitä minulla on koskaan ollut”, sanoi maalivahti Jukka Tammi tämän päivän Ilta-Sanomissa.

Taitokiekon edustajana Erkki Laine oli parhaasta päästä. Pelaajauransa loppuvaiheissa hän jo muutaman kerran otti kantaa siihen, että taitokiekkoa oltiin hävittämässä ”kahvaamisen” ja muiden epäpuhtaiden pelitapojen takia. Mikään omien mielipiteidensä julistaja Laine ei kuitenkaan ollut, eikä muutenkaan tehnyt itsestään numeroa.

A-maaotteluita Laine pelasi 64. Ulkomailla hän pelasi Leksandissa, Färjestadissa, Berliinissä ja Davosissa. Kun mukaan lasketaan kaikki nämä sekä Reippaan edustusjoukkueen ja A-maajoukkueen pelit (798), saadaan Laineen pistepörssilukemaksi 517 + 302 = 819. Ruotsin Elitserienissä Erkki Laine saavutti kaksi mestaruutta (Färjestad 1986 ja 1988) ja voitti maalikuninkuuden kaksi kertaa.

kari.naskinen@gmail.com