perjantai 21. elokuuta 2009

Valtionyhtiöiden alasajo on Kokoomukselle ideologinen, strateginen valinta

Kokoomusta ei maailmanmeno hätkäytä. Vaikka viime aikojen tapahtumat ovat todistaneet, että säätelemätön markkinatalous on kriisiherkkä ja tarvitsee avukseen valtiollisia toimia, pyrkii Kokoomus Suomessa eroon valtion omistamista yhtiöistä. Tuoreimmillaan Stora Enson ja VR:n tapaukset todistavat, että Kokoomus ei välitä pätkääkään siitä, mitä tapahtuu - pääasia, että valtionyhtiöt leimautuvat kaikkein törkeimmiksi työnantajiksi. Näin tehdään samalla omaa vaalipolitiikkaa: katsokaa nyt, hyvät ihmiset, millaisia nämä vasemmiston hyysäämät valtionyhtiäöt ovat, ei tällaisia tarvita, kun ne eivät edes pidä työntekijöistään huolta.

Sosialistit ovat 150 vuotta tienneet, että tuotantovälineitä on pidettävä kansallisessa omistuksessa. Ei välttämättä kaikkia, mutta niin, että suhdanteille herkkä markkinatalous ei pääse häiriötilanteissa romuttamaan työelämää sillä tavoin kuin juuri nyt Suomessa tapahtuu. Muutkin ovat huomanneet, että kun valtio on mukana isoissa yhtiöissä ainakin strategisella osuudella, tämä säätelee ja samalla rauhoittaa markkinoita. Suomessa Kokoomus ajattelee toisin. Valtion omistajaohjauksesta vastaava ministeri Jyri Häkämies (kuva) ei pane tikkua ristiin, kun valtion yhtiöt heittävät tuhansia työntekijöitään pihalle ja aiheuttavat joillekin paikkakunnille hirveitä katastrofeja.

Jos valtiovalta haluaisi, se pystyisi milloin tahansa estämään mitä tahansa omistamissaan yhtiöissä. Kokoomus ei kuitenkaan halua. Eikä näköjään Keskusta uskalla puuttua asiaan, vaikka VR:n ja Stora Enson joukkoirtisanomiset eivät mitenkään ole linjassa heikon pääministerin Matti Vanhasen vaatiman työurien pidentämisen kanssa.

Häkämiehen ja Kokoomuksen strategia joka tapauksessa toimii: nyt kaikki näkevät, että valtio on kelvoton työnantaja, ja kannattaa äänestää vain Kokoomusta, koska sen ohjelmassa on valtion omistuksen hävittäminen kaikesta yritystoiminnasta.

kari.naskinen@gmail.com