tiistai 19. toukokuuta 2009

Lama tuli nyt näkyviin myös Lahden kaupungin taloudessa

Kaupunginvaltuusto hyväksyi maanantaina vuoden ensimmäisen lisätalousarvion. Siinä näkyy nyt ensimmäisen kerran kaupungin taloudessa laman vaikutus. Toimeentulotukeen varattua määrärahaa päätettiin korottaa 2,4 miljoonaa euroa taloudellisen tilanteen jyrkän heikkenemisen vuoksi, ja yhteisöveron kertymäarviota pudotettiin alaspäin 5 miljoonaa euroa Kuntaliiton tuoreimman ennusteen pohjalta.

Valtuustossa tämä 7,4 miljoonan euron heikennys kaupungin talouteen ei aiheuttanut yhtään puheenvuoroa. Eikä sekään, että maanhankintaan Renkomäestä otettiin lisätalousarvioon 4,6 miljoonaa euroa ja että kaupungin tytäryhtiöille annettavia lainoja korotetaan 49 miljoonaa euroa. Lisäksi kaupungin omaa lainanottoa lisätään 11 miljoonaa euroa. Lahden kaupungin tämän vuoden lainanotto nousee alkuperäisen talousarvion 57 miljoonasta eurosta 117 miljoonaan.

Näistä asioista valtuutetuilla ei ollut mitään sanomista, ei mitään kysymistä, ei minkäänlaista pohdintaa loppuvuoden taloustilanteesta. Mitäpä sitä tällaisista asioista puhumaan, kun oli kivempiakin juttuja. Tärkeimmäksi puheenaiheeksi nousi Vasemmistoliiton tekemä aloite kevyen liikenteen sillan rakentamisesta Hollolankadun yli siten, että saadaan yhteys Radiomäeltä Salpausselän ulkoilureiteille.

Ei päätetty rakentaa tätä 700 000 euron siltaa, mutta puhetta riitti. Tuija Nurmi (Kok) kannatti sillan tekemistä, koska se parantaisi kevyen liikenteen mahdollisuuksia. Siinäpä se: kun lähtisi vaikka torilta polkupyörällä kohti raviradan mäkeä, niin ensin polkisi ylös Radiomäelle, josta pääsisi siltaa pitkin turvallisesti Hollolankadun yli.

Sama oli ajatus Matti Kauppilalla (Vas), jonka mukaan Pelicansin otteluihin jalkaisin menevät pääsisivät kätevimmin jäähallille Radiomäen kautta, jos se silta olisi.

Ekku Niemisen (SDP) kanssa puheripulipalkinnosta nykyisessä valtuustossa kilpaileva Lasse Koskinen (Pers) sanoi, että vaikka onkin allerginen Leninin (NKP) perinnölle, niin tässä silta-asiassa hän kannattaa Vasemmistoliiton aloitetta. Koskisen mielestä siltapäätös olisi pitänyt tehdä niin rivakasti, että silta olisi saatu valmiiksi heinäkuuksi, jolloin alkavat veteraanien MM-kisat. Siltaa tarvittaisiin, koska Lahden urheiluhistorian ensimmäisen ja viimeisen kerran käytetään samoissa kisoissa sekä urheilukeskuksen että Radiomäen kenttiä.

kari.naskinen@gmail.com