keskiviikko 20. toukokuuta 2009

Lakesille on nyt sallittua sekin, mikä ennen ei ollut

Lahden alueen kehittämisyhtiö Oy (Lakes) on palautettu hyväksyttyjen joukkoon. Ei enää pahaa sanaa Lakesista, kun saatiin sen toimitus-johtaja Petri Mäkinen (SDP) savustetuksi ulos. Isot lehtijutut kertovat nyt, että kaikki on hyvin. Kansainvälistäkin toimintaa Lakes saa harjoittaa niin paljon kuin lystää. Mäkisen aikana kansainvälisyys oli pahasta, varsinkin hänen junailemansa Kiina-hanke. Nyt näiden Kiina-palvelujen osalta on sovittu, että Lakesin kanssa niissä on mukana myös Lahden tiede- ja yrityspuisto (LTYP).

Vastikään LTYP on ilmoittanut myös, että se on aloittanut toiminnan Intiassa, tavoitteena edistää suomalaisten ympäristö- ja energia-teknologiayritysten pääsyä Intian markkinoille. Lakes puolestaan on lähtenyt mukaan projektiin, jonka toivotaan poikivan bisneksiä Sotshin olympiahankkeen toteutuksessa. Lahden kaupungin uusin kansain-välinen toimi on, että nyt ollaan mukana Pietarissa sijaitsevassa Helsinki-keskuksessa.

Petri Mäkisen aloittamaa kansainvälistymislinjaa on siis jatkettu ja pantu vain lisää vauhtia.

Täällä kotomaisemissa Lakesilla ei edelleenkään suju toivotulla tavalla. Päijät-Hämeen kunnista siitä ovat pois Kärkölä, Hartola ja Sysmä. Tänään kerrottiin ilouutisena, että Heinola aikoo jatkaa Lakesin osakkaana. Sen sijaan ilman lehtiuutisointia jäi se, minkä kuulin Lahden radiosta, että Asikkalan kunnanjohtaja Juri Nieminen esittää Lakes-sopimuksen irtisanomista.

Lakesin uusi toimitusjohtaja Erkki Karppanen on saanut suitsutusta. Karppanen osaa kuunnella, sanotaan. Toisaalta olen ymmärtänyt, että puhua Karppanen ei sitten osaakaan. Jos oli Mäkisellä koko ajan salkullinen visioita, niin Karppasella ei ole pärekorissaan kuin harmaita raporttipapereita.

Karppasen hyvät puolet Lahdessa ovat kuitenkin ilmeiset: pukeutuu tavallisen harmaasti, ajaa harmaalla tavallisella autolla (varmaankin Toyota Avensis) eikä ole sosiaalidemokraatti. Tällaisesta Lahden hienompi eliitti tykkää. Ei hypi silmille, eikä näytä olevansa fiksumpi kuin eliitti. Varsinkaan värikäs ei saa olla, eikä sellainen, että tuo esille liian uudenaikaisia ajatuksia, kuten toinen täältä savustettu, kaupunginjohtaja Tarmo Pipatti (SDP).

Pahinta kauppakamarieliitin mielestä on, jos demari erottuu auto- ja vaatemuodissa. Mäkisellä oli Lahden hienoin Mersu (AMG) ja kalleimmat puvut (Armani ja Dolce & Gabbana, mikä oli myös Jari Sillanpään euroviisupaitamerkki). Pipatti puolestaan loukkasi kuulijoita, kun meni yrittäjien tilaisuuteen villapaidassa.

kari.naskinen@gmail.com