torstai 5. maaliskuuta 2009

Maanviljelijä pääsee eläkkeelle 56-vuotiaana


Kun pääministeri oli tämänhetkisen morsiamensa kanssa hiihtelemässä Rukalla, "unohtuivat" maanviljelijät kokonaan. Muiden eläkeikää Matti Vanhanen päätti nostaa kahdella vuodella, mutta siitä ei Vanhanen hallitukselle muistuttanut sanallakaan, että maanviljelijä voi nykysäädösten mukaan päästä eläkkeelle 56-vuotiaana, ja "uinuvalle" eläkkeelle jo 51-vuotiaana.

Kun maanviljelijä alkaa halutessaan 56-vuotiaana saada ns. luopumistukea, sitä ei kutsuta eläkkeeksi, vaan se on kepun terminologiassa "eläkkeen tyyppinen korvaus". Kaiken lisäksi maanviljelijöiden eläkkeet maksetaan sataprosenttisesti valtion varoista.

SAK:n apulaisjohtaja Kaija Kallinen sanoi Uutispäivä Demarissa eilen, että "sama mikä nimi, mutta se mahdollistaa joka tapauksessa vetäytymisen maatalouden yrittäjätyöelämästä huomattavasti aiemmin kuin palkansaajat. Luopujien puolisot voivat vetäytyä yrittäjä-työelämästä vielä aiemmin."

Kun pellot luovutetaan lähisukulaiselle, pääsee luopumistuelle 56-vuotiaana ja "uinuvalle" luopumistuelle jo 51-vuotiaana, jolloin tukea aletaan maksaa luopujan täyttäessä 56 vuotta. Lähisukulaisiksi katsotaan luopujan tai hänen puolisonsa lapset aviopuolisoineen sekä luopujan tai hänen puolisonsa sisarusten lapset puolisoineen.

PORVARIHALLITUKSELLE KELPAA
YHTEISTYÖ VAIN SEN OMILLA EHDOILLA

FC Lahden harjoitusottelun puoliajalla eilen makkaraa syödessä puhuttiin politiikastakin. Kovin tohkeissaan olivat porvarit siitä, kun SDP:n puheenjohtaja Jutta Urpilainen oli iltapäivällä käyttänyt kovaa kieltä.

"Kyllä pitäisi enemmän yhteistyöllä rakentaa", sanoi porvari.

Ei halunnut muistaa, että pitkin viime syksyä sosiaalidemokraatit tarjosivat porvarihallitukselle yhteistyötä, kun taantuma alkoi iskeä päälle. Silloin ei yhteistyö kelvannut. Eikä kelpaa vieläkään. Hallituksen omankin ohjelman vastaisesti hallitus päätti palkansaajien järjestöjä kuulematta, että eläkeikä nostetaan 63 vuodesta 65:een.

Ilmeisesti yhteistyö alkaa kelvata vasta sitten, jos yleislakko pannaan pystyyn viikon parin kuluttua.

Hallitus vähättelee eläkeuudistuksensa merkitystä ihmisille, koska sehän toteutetaan vaiheittain. Miten niin vaiheittain? Kyllä ne lisäkuukaudet ja -vuodet tulevat kullekin nykyisen eläkeiän päälle ihan kertaheitolla. Veljelleni soitin ja sanoin, että sait sitten kahdeksan kuukautta lisää työaikaa. En viitsi tähän velipojan vastausta lainata.

Hallituksen yksipuolinen tapa sanella eläkeratkaisu rikkoo sopimisen perinteen. Tätä ennen ovat työeläkkeiden maksajat eli työntekijät ja työnantajat ovat olleet mukana sopimassa uudistuksista. Nyt tämä konsensuspolitiikka on lopetettu.

Jutta Urpilainen muistutti eilen puoluevaltuuston kokouksessa, että viimeksi demarit onnistuivat estämään Vanhasen tilaamat esitykset irtisanomissuojan ja eläkkeiden heikentämisestä sekä suurituloisten veronalennuksesta vuoden 2006 ns. Vihriälän globalisaatioraportissa. Nyt Vanhanen nokittaa ja tulee päätöksineen esille ilman minkään-laisia neuvotteluja ja raportteja.

On ymmärrettävää, että SDP:n on tämän jälkeen vaikea enää ajatella harjoittavansa yhteistyötä porvarihallituksen kanssa. Luottamus on mennyt.

www.pelastaelakkeesi.fi

SDP on haastanut suomalaiset kansanliikkeeseen hallituksen saneluratkaisun torjumiseksi. Tänään on internetissä avattu
Pelasta eläkkeesi -kampanjasivusto, jossa kerätään ihmisten ajatuksia eläkeiän nostamisesta. Jokainen voi kertoa omista ajatuksistaan eläkeiän nostoon liittyen: mitä kyseinen päätös tarkoittaa omalla kohdalla ja millaisia tuntemuksia ja mietteitä asia herättää.

Vaikka Rukan lumilla nykyisen morsiamensa kanssa asiasta päätti pääministeri, ovat kaikki hallituspuolueet Keskusta, Kokoomus, Vihreät ja RKP sitoutuneet ratkaisuun. Kyseeessä on merkittävä leikkaus, joka osuu jokaiseen työssäkäyvään suomalaiseen, erityisesti nuorempiin ikäluokkiin.

P.S. klo 17.05. Juuri päättyneellä eduskunnan kyselytunnilla kävi Esko Juhani Tennilän (Vas) esittämästä kysymyksestä ilmi, että pankinjohtajien eläkeikä on hallituksen suostumuksella 60 vuotta. Eli maanviljelijät 56 vuotta, pankinjohtajat ja muut herrat 60 vuotta, työläiset 65 vuotta.

kari.naskinen@gmail.com