perjantai 13. maaliskuuta 2009

Journalismi muuttunut ajojahdiksi

Demarien Viikko-Hämeen päätoimittaja Jarkko Nissinen ei hellitä käsitellessään kaupunginorkesterin intendentin Tuomas Kinbergin tapausta. Oli hyvää tutkivaa journalismia, kun Nissinen viime vuoden puolella lähti selvittämään Kinbergin bisneksiä, joita tämä oli tehnyt osittain työajalla ja ilman sivutoimiluvan hakemista. Sittemmin tämä Nissisen journalismi on muuttunut henkilökohtaiseksi ajojahdiksi.

Viikko-Hämeen pääuutinen on jo 5-6 kertaa ollut tämä yksi ja sama juttu. Asia on kaupunginhallituksessakin jo loppuun käsitelty, mutta Nissisen jatkaa. Taas eilisessä lehdessä oli Kinberg etu- ja kakkossivujen pääjuttuna, samat asiat jälleen toistettuina.

Kinberg on rangaistuksensa saanut, mutta Viikko-Häme vaatii lisää. Niinpä asialla on nyt myös Viikko-Hämeen koripallokirjoittaja Timo Kurki, joka on tehnyt poliisille Kinbergin toimista tutkintapyynnön. Kurki on Lahden Namikan faniklubin vetäjä.

Kirjoitin minäkin asiasta (9.12.2008), mutta en viittä kertaa ja samaa jauhaen.

Kun on viime kuukaudet seurannut Viikko-Hämettä, on lukijalle jäänyt sellainen käsitys, että lehden mielestä suurin uutisoitava asia Lahdessa on Kinberg. Isoja asioita ja mustia pilviä on tällä hetkellä sekä maailman, Suomen että Lahden yllä, mutta Viikko-Hämeelle nämä pilvet eivät ole mitään.

Jos Nissinen kuitenkin haluaa nostaa henkilöasioita esille, niin juuri nyt voisi lähteä penkomaan vaikkapa sitä, miksi kaupungin henkilös-töpäällikköä Ritva Friskiä ollaan savustamassa ulos - yhtenä syynä lienee hänen eroamisensa Kokoomuksen jäsenyydestä.

Kaupunginorkesterin ympärilläkin on paljon Kinbergiä mielen-kiintoisempi asia se, kenestä parhaillaan ollaan neuvottelemassa orkesterin seuraavaa kapellimestaria. Onkohan valkotukkainen kaunotar Tallinnasta vahvoilla - Anu Tali?

Voi tässä sivulauseenomaisesti heittää senkin kysymyksen, onko eettisesti ollenkaan oikein, että paikallisen lehden päätoimittaja on myös kaupunginvaltuutettu. Mitähän sanottaisiin, jos ESS:n Heikki Hakala ja Helsingin Sanomien Janne Virkkunen istuisivat myös valtuustossa? Eivät valtuustoissa olleet myöskään viime vuosi-kymmenten kovimmat poliittiset päätoimittajat, Keskisuomalaisen Erkki Laatikainen ja Ilkan Kari Hokkanen.

Joku muistaa tähän, että olihan minäkin aikoinaan kaupungin-valtuutettu. En silloin 1989-92 toiminut kuitenkaan Uuden Lahden päätoimittajana, en edes kuukausipalkkaisena toimittajana, vaan ulkopuolisena senttarina (avustajana).

Nissinen kirjoittaa eilisessä lehdessään, että "pelisäännöt tulee pitä selkeinä ja samoina kaikille". Koskee tämä toimittajiakin. Olkoon vaikka kuinka poliittinen lehti, ei senkään tule romuttaa journalismin pelisääntöjä. Lehti ei saisi toimia henkilökohtaisen vainon välineenä, ja lehden lukijana ja Hämeen Kansan (nyk. Viikko-Häme) entisenä toimittajana (1969-70) vaadin myös, että päätoimittajan on osattava panna asiat oikeisiin mittasuhteisiin.

kari.naskinen@gmail.com