perjantai 27. maaliskuuta 2009

Lahti kävi Jyväskylässä, mutta Jyväskylä ei voi käydä Lahdessa

Lahden kaupunginvaltuusto ja liuta virkamiehiä viettivät eilisen ja tämän päivän Jyväskylässä. Pitivät seminaaria Laajavuoren Rantasipi-hotellissa. Jyväskyläläiset eivät voi tehdä vastavierailua Lahteen, sillä Jyväskylän kaupunginvaltuusto päätti viime viikolla äänin 38-36, että tällaiset seminaarit ja vastaavat palaveeraukset järjestetään tästä eteenpäin Jyväskylässä tai ainakin Keski-Suomessa.

Syytä tällaiseen päätökseen olikin, sillä Jyväskylän kaupunki rypee syvällä talousahdingossa. Kaupungin tilinpäätöstä viime vuodelta ei vielä ole julkistettu, mutta kaupunginjohtaja Markku Andersson (Kok) on jo ilmaissut huolensa 20 miljoonan euron tappiosta. Velkaa kaupungilla on yli 2000 euroa asukasta kohti; Lahdella vastaava velkamäärä on vain 545 euroa. Lisäksi Jyväskylän kaupungin liikelaitosten ja yhtiöiden velat ovat yli 5000 euroa asukasta kohti; Lahdessa noin 2000 euroa.

Jyväskylän kaupungin talouden kurjuutta selittää osaksi se, että kunnallisvero on keinotekoisesti pidetty 18,5 prosentissa. Viime vuonna haluttiin Jyväskylän maalaiskunnalle ja Korpilahdelle näyttää valheellista talouskuvaa, jotta ne hyväksyivät liittymisen Jyväskylään. Eikä Jyväskylän tilanne näytä yhtään paranevan, kun lukee uutisia isojen firmojen lopettamisista (mm. Nokia). Jyväskylän hyvä imago kuitenkin säilyy edelleen savijalkojensa päällä, ja nyt sitä vielä parantaa JYP.

Toivottavasti Lahden valtuustoseminaarissa perehdyttiin myös näihin asioihin.

kari.naskinen@gmail.com